När isen smälter i Arktis blir det trångt för valrossarna. Ungarna riskerar att klämmas ihjäl. Foto: Norbert Rosing, National Geographic Stock / WWF Kanada.

Arktis is på väg försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Istäcket runt Nordpolen är just nu exeptionellt litet. I rapporten från FN:s klimatpanel tros forskarna säga att Arktis kommer att vara isfritt sommartid, redan i mitten av seklet.

Förra sommaren var isen i Arktis rekordliten, men även i år är utbredningen exeptionellt liten. Bara fem gånger tidigare har isen varit mindre sedan man började mäta 1979. Isen är alltså också mycket tunnare än förr.

– Vad man ser är en starkt minskande trend i utbredning av sommaris. Man ser även att isen har blivit tunnare, bara en meter mot tidigare fyra meter, säger Samantha Smith, chef för WWF:s energi och klimatprogram och tidigare arktisansvarig.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Arkis utan is på sommaren 2050?

I det hemliga utkastet till rapporten som FNs klimatpanel presenterar på fredag men som SVT tagit del av står att det är troligt att Arktis är nästan helt isfritt på sommaren redan inom 40 år om dagens stora utsläpp fortsätter. Men ny forskning pekar enligt WWF på att det kan ännu gå fortare än vad klimatpanelen säger.

– Vi vet att klimatpanelens bedömningar brukar ligga lågt efterrsom den representrar hela spannet av forskning och de intar en vetenskapligt konservativ hållning,  säger Samantha Smith.

Permafrosten tinar

Klimatpanelens utkast säger också att permafrosten har minskat i Sibirien de senaste trettio åren, och att av all permafrost kommer stora delar (37-81%) ha försvunnit till slutet av seklet. Redan nu syns effekterna när jordskred raserar hus, pipelines, och vägar. När marken tinar frigörs också mer växthusgaser som metan och koldioxid, vilket ytterligare förvärrar klimatförändringarna.

Valrossar kläms i panik

När havet i Arktis blir isfritt får inte bara isbjörnarna svårt att fånga säl. Valrossar har visat sig mer beroende av is än vad man trott. Valrossar samlas nu i enorma flockar på land. Så många som 50.000- 100.000 har setts tillsammans, både i Alaska och Sibirien.

– När de är i de här stora grupperna blir de nervösa. Då riskerar det att bli panik, och när paniken utbruter ska alla ner mot vattnet och då trampas unga och gamla ner. Det är vad som har hänt nu, fler och fler ungar och valrossar dödas, säger Tom Arnbom, biolog på Världsnaturfonden, som just återvänt från en resa till Laptevhavet vid den sibiriska ishavskusten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet