Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild från Azerbajdzjans försvarsdepartement, från gränsen till Nagorno-Karabach. Foto: AP

Armeniens utrikesdepartement: Redo diskutera eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Armeniens utrikesdepartement öppnar för att inleda förhandlingar om eldupphör i Nagorno-Karabach, rapporterar Reuters. Detta efter Ryssland, Frankrike och USA uppmanat de stridande parterna till samtal.

Det var på torsdagen som de tre länderna, som samtliga är medlemmar i den så kallade Minskgruppen, som sedan 1992 medlat i konflikterna i södra Kaukasus, uppmanade Azerbajdzjan och deras etniskt armeniska motparter att omedelbart sluta strida. Även EU har uttryckt en önskan om vapenvila.

Men Turkiet, som öppet ställt sig på Azerbajdzjans sida, har motsatt sig ländernas inblandning i konflikten. En förutsättning för samtal är att ”armenierna” drar tillbaka sina trupper, enligt landet.

Även Azerbajdzjan har sagt nej till samtal i nuläget.

Stort antal döda

Det har gått fem dagar sedan striderna i Nagorno-Karabach inleddes med artilleribeskjutning, stridsvagnar och drönare. Över hundra personer har dött, varav ett stort antal var civila.

Armenien har tidigare anklagat Turkiet för att ha skickat syriska legosoldater till regionen för att strida på Azerbajdzjans sida i konflikten, något som förnekats av Turkiet. Armenien, som även sagt att ett av deras stridsflygplan blivit nerskjutet av turkiska styrkor, säger sig nu ha bevis för Turkiets direkta inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.