Den armeniske oppositionsledaren Nikol Pasjinian. Foto: TT

Armenisk oppositionsledare manar till protester

Uppdaterad
Publicerad

Den armeniske oppositionsledaren Nikol Pasjinian lyckades inte samla majoritet i parlamentet för att väljas till landets nya premiärminister.

Regeringspartiet valde att inte stödja honom, trots att Pasjinian var den enda kandidaten, rapporterar Reuters.

Omröstningen slutade med 45 röster för Pasjinians kandidatur och 55 emot. Efter att han förlorat omröstningen i parlamentet togs Nikol Pasjinian emot av jublande anhängare som demonstrerade i huvudstaden Jerevan.

Pasjinian uppmanar poliserna som finns på plats att lägga ner sina sköldar och i stället delta i proteströrelsen, rapporterar Reuters.

Han ska också ha bett sina anhängare att stödja honom genom civil olydnad – genom att blockera vägar, järnvägar, tunnelbanan och flygplatser, från onsdag morgon.

– Om alla deltar i civil olydnad kommer det här att vara en total seger för det armeniska folket. Vår kamp är inte våldsam, det är en fredlig civil olydnad, sa Pasjinian enligt Reuters.

Fakta: Folkomröstade om författningen

  • 2015 folkomröstade Armenien om en förändring av grundlagen. Det rev till stora delar upp det gamla och ofta kritiserade sättet att styra landet. Tidigare hade presidenten det starkaste inflytandet medan parlamentet och partierna var svaga.
  • Efter författningsändringen har presidenten fått en främst representativ roll medan parlamentet och premiärministern fått mer makt. Oppositionen hävdade att avsikten med ändringen var att president Serzj Sargsian skulle kunna behålla makten efter sin mandatperiod genom att överta posten som premiärminister 2018. Anklagelser om valfusk fick stöd av observatörer från Europarådet.
  • Precis som de flesta före detta Sovjetrepubliker har Armenien sedan självständigheten 1991 präglats av utvandring orsakad av fattigdom och dåliga levnadsförhållanden. Landet har omkring tre miljoner invånare.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.