Andrew och Tristan Tate på väg till en förhandling i domstolen i Bukarest i februari. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT/TT

Andrew Tate har släppts ur fängelse – sätts i husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle influencern Andrew Tate och hans bror Tristan Tate har släppts ur fängelset i Rumänien, rapporterar Sky News. De två bröderna sätts istället i husarrest i 30 dagar.

Andrew Tate greps i december i fjol av rumänsk polis och häktades misstänkt för våldtäkt och människohandel. Åklagaren hävdar att Andrew Tate och hans bror Tristan utnyttjat kvinnor sexuellt och lurat dem att spela in pornografiskt material ämnat att publiceras på internet – med syfte att tjäna pengar åt bröderna och två andra män.

Den tidigare kickboxaren Andrew Tate gjorde raketkarriär på sociala medier under 2022 som en så kallad självhjälpsguru. Med pengar och dyra bilar lockade han miljontals följare och visningar på Youtube och andra sociala medier. Hans popularitet växte sig stor bland framförallt unga män.

Kvinnofientliga uttalanden

Men den 35-åringe engelsk-amerikanen gjorde sig också ökänd för flera kontroversiella och kvinnofientliga uttalanden. Han har bland annat sagt att kvinnor som blir utsatta för övergrepp bär ansvaret och att kvinnor är mäns egendom.

Uttalandena gjorde att han kastades ut från flera sociala plattformar. Detta ledde istället till att hans fans spred vidare hans innehåll på plattformarna i ännu högre grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.