Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tornadorna som sveper genom delar av USA

Tornador slår mot USA – minst 26 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 26 personer har dött och flera har skadats under fredagen och lördagen, efter att ett oväder med flera tornador svept över den amerikanska mellanvästern och södern, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Över 50 misstänkta tornador i minst sju delstater i den amerikanska mellanvästern och södern registrerades under fredagen, enligt CNN.

Ovädret jämnade hela samhällen med marken och vid lunchtid på lördagen saknade fortfarande över 530 000 hem och verksamheter ström.

”Vi bad och tog farväl av varandra”

Från Wynne i Arkansas, cirka åtta mil från Memphis i Tennesse, rapporteras minst fyra dödsfall. Förödelsen i det lilla samhället med omkring 8 000 invånare var närmast ofattbar.

Ashley Macmillan bor i Wynne och berättar för AP att hon, hennes man och deras tre barn samt hundar trängde ihop sig i badrummet när en tornado passerade familjens hem.

– Vi bad och tog farväl av varandra, för vi trodde att vi skulle dö, säger hon till nyhetsbyrån.

Ett träd föll över deras hus, men familjen klarade sig oskadd.

Tak rasade under konsert

Ett av de värst utsatta områdena var annars McNairy County i Tennessee där sju personer omkom.

I staden Belvidere i delstaten Illinois befann sig 260 personer på fredagskvällen i ett konserthus där en hårdrockskonsert pågick, när en tornado slog till och rev sönder delar av taket till byggnaden.

En man omkom och ett 40-tal personer skadades, varav två allvarligt.

Apollo Theatre i Belvidere i Illinois skadades i samband med tornadon. Minst en person dog.

– Kaos, absolut kaos, beskriver polischef Shane Woody situationen på platsen för AP.

Förutom i Arkansas, Tennessee och Illinois har ovädret även skördat dödsoffer i Indiana.

Skogsbränder tog fart

Det vidsträckta stormsystemets vindar fick också bränder till skogs och på slätterna att ta fart. I Oklahoma skadades minst 32 personer och mer än 40 hem förstördes, i över 100 rapporterade bränder.

Helgens kraftiga oväder drabbar USA bara en vecka efter att 26 personer dog i Mississippi, också då till följd av ett oväder med flera tornador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En skola i Wynne i Arkansas förstördes av tornadon. ”Jag är väldigt stolt över den här skolan – och ledsen att den är borta.” Hör eleven Sarah McLendon och hennes lärarinna på Wynne high school. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet