Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det Parisborna ska rösta om? Vad är argumenten för och emot? – SVT:s Europakorrespondent David Boati reder ut omröstningen som ska avgöra elsparkcykelns framtid i Paris. Foto: EPA/YOAN VALAT/TT

Nu ska Parisborna rösta om elsparkcyklarnas öde

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hålls en efterlängtad folkomröstning i Paris. Frågan är om de hyrbara elsparkcyklarna ska få finnas kvar i staden eller inte.

Om förbudet går igenom blir Paris först bland världens större städer att inte tillåta elsparkcyklarna.

En trafikfara och nedskräpning säger de som är emot. Ett smidigt sätt att ta sig fram i en modern stadsmiljö tycker de som är för.

I dag ska elsparkcyklarnas öde avgöras i den franska huvudstaden genom en folkomröstning.

– Paris socialistiska borgmästare har lovat att hon ska följa folkomröstningens resultat, själv vill hon se ett förbud, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Reglerna skärptes

För så sent som en vecka sedan skärptes reglerna för användningen av elsparkcyklar i Paris. Åldersgränsen höjdes från 12 till 14 år och böterna för att åka mer än en person höjdes rejält.

Omröstningen gäller inte privatägda elsparkcyklar utan bara de man kan hyra via olika appar och sedan parkerar på gatan när man är klar med dem. Totalt finns det 15 000 elsparkcyklar i Paris, från tre olika företag.

Flera franska städer väntas följa efter om Parisborna röstar för ett förbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.