Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssland har använt Wagnergruppen som en kofot för att ta sig in i olika afrikanska länder”. Hör Johan Ripås svara på tre frågor om militärgruppens planer för Afrika. Foto: SVT

”Ryssland har använt Wagnergruppen som en kofot”

Publicerad

I skuggan av kriget i Ukraina har Wagnergruppen lyckats gå in i flera länder i Afrika söder om Sahara. I Centralafrikanska Republiken har den ryska paramilitären blivit allt mer tydlig. 

– Deras bilar utan nummerplåtar cirkulerar i stan. Då och då dundrar tyngre militärfordon förbi, även de utan några märken som berättar vilka de är, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Enligt en person som bott många år i Centralafrikanska Republiken styr Wagner allt från smuggling av ädelstenar till tullinkomster och presidenten. De erbjuder militärt stöd till tvivelaktiga regimer – utan att ställa frågor. I utbyte vill Wagner sälja vapen och få tillgång till gruvor.

Västvärlden fruktar nu konsekvenserna av Wagners intåg i Afrika och i bakgrunden finns Ryssland och Putin.

Hör Johan Ripås berätta om Wagners maktkamp och vilka konsekvenser det kan få i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.