Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samlingspartiet utropar sig som vinnare i det finska valet och Sanna Marin erkänner sig besegrad. Foto: AP Photo/Sergei Grits/ EPA/MIKKO STIG/TT

Samlingspartiet vinnare i finska valet

Uppdaterad
Publicerad

Det var extremt jämnt men de tidiga prognoserna höll sig och Samlingspartiet med Petteri Orpo i spetsen blev största parti i det finska valet. Socialdemokraterna fick se sig slagna av Sannfinländarna som blev näst störst och även om Sanna Marins parti gick framåt lär statsministern hamna i opposition som tredje största parti.

Att det skulle handla om tre partier, alla med ungefär lika stort stöd var tydligt långt innan valdagen.

När vallokalerna stängde på söndagskvällen offentliggjordes så resultatet från förtidsrösterna. Då låg Samlingspartiet precis före Socialdemokraterna med 20,8 procent mot 20,7. Men att Socialdemokraterna skulle tappa när fler och fler distrikt räknades var väntat och likaså att Sannfinländarna som låg precis bakom på 18,6 procent skulle äta sig ikapp.

Så visade det sig också också när Yles valprognos presenterades, knappt två timmar senare. Där spåddes Samlingspartiet få 20,9 procent av rösterna, Sannfinländarna 20,5 och Socialdemokraterna 19,6.

Siffrorna skulle ändras lite men storleksordningen stå sig. När kvällen var över var ställningen 20,8, 20,1 och 19,9 med Samlingspartiet och Sannfinländarna som de stora vinnarna.

– Det känns bra i hjärtat och det är tydligt att folk vill ha en förändring, vår politik har stöd av befolkningen, säger Samlingspartiets ledare Petteri Orpo till svenska Yle efter att ha utropat sitt parti till vinnare under valvalkan.

Sanna Marin: Demokratin har talat

Sittande statsministern Sanna Marin och Socialdemokraterna lyckades med att gå framåt från föregående val men de två stora partierna till höger gick om och förbi ändå.

– Folket har lagt sina röster. Demokratin har talat, säger Sanna Marin på Socialdemokraternas valvaka efter att ha erkänt förlusten.

Lär söka samarbete åt höger

Med största sannolikhet kommer Samlingspartiet, som får chansen att sondera terrängen för en ny regering först, att vända sig mot Sannfinländarna. Dock är det inte helt säkert då Finland inte har samma utpräglade blockpolitik som Sverige och den typen av löften inte getts på förhand.

För Sannfinländarna som vill se en åtstramad invandringspolitik blev det en stor valseger då partiet fick fler röster än någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.