2014 antogs en ny konstitution i Tunisien – och i dag utnämndes den tunisiska sammanslutningen The National Dialogue Quartet till Nobels Fredspris för sina insatser under landets demokratiseringsprocess. Foto: TT

Tunisienexpert: ”Viktig medlarroll i politiskt kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris 2015 går till Tunisian National Dialogue Quartet för kvartettens roll efter den så kallade Jasminrevolutionen i Tunisien. Och enligt Tunisienexperten Fanny Härgestam, på plats i Tunis, utgörs kvartettens viktigaste roll av den medlarfunktion man tog på sig i det kaos som uppstod i landet 2013.

Enligt den norska Nobelkommittén får den tunisiska kvartetten Tunisian National Dialogue Quartet priset för: ”sin avgörande insats i skapandet av en pluralistisk demokrati” efter revolutionen i landet 2011.

Gruppen var en av de 273 kandidaterna till utnämningen, men tillhörde inte de förhandstippade favoriterna. Och enligt Fanny Härgestam, Tunisienexpert och frilansreporter på plats i landets huvudstad Tunis, var utnämningen inte väntad i Tunisien.

Nobelpriset 2015

–  Jag tror att folk kommer att bli förvånade.

”Viktig roll i övergång mot demokrati”

Kvartetten bildades 2013 då den demokratiseringsprocess som pågick i landet höll på att bryta samman till följd av ett antal uppmärksammade politiska mord, som i sin tur ledde till omfattande social oro.

Och enligt Fanny Härgestam spelade sammanslutningen en avgörande roll under en mycket känslig period i Tunisiens historia.

– Den här kvartettens roll var väldigt viktig under en kritisk period under Tunisiens övergång mot demokrati.

Fyra viktiga organisationer

Kvartetten består av fyra organisationer från det tunisiska samhället. Dessa representerar olika sektorer och värderingar i samhället: arbetsliv och välfärd, rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter.         

Och enligt Fanny Härgestam kan gruppen närmast liknas vid en sammanslutning av fyra, inom sina områden, centrala organisationer.

–  Kvartetten består av fyra organisationer: UGTT – landets största fackförbund – som är en av de tyngsta parterna i gruppen. UGTT var även en av de förhandstippade kandidaterna till Fredspriset förra året. Här finns även näringslivsorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LTDH, och landets advokatsamfund.

”Medlade mellan parterna”

Sammanslutningens viktigaste insats utgörs, enligt Fanny Härgestam, av dess roll som medlare under den svåra tid som uppstod i landet 2013.

– Kvartetten skapades under den kris 2013 som uppstod då landet drabbades av två politiska mord. I det politiska kaos som då uppstod, försökte kvartetten medla mellan de olika parterna.

Fakta: Den arabiska våren

Den utlösande faktorn för den arabiska våren var reaktionerna i Tunisien på den unge arbetslöse mannen Mohamed Bouazizis död 2010. Han nekades möjligheten att sälja grönsaker på gatan och valde då att sätta eld på sig själv i protest mot regimen.

Omfattande demonstrationer, särskilt i Tunis, ledde till att president Zayn al-Abidin Ben Ali tvingades avgå efter 24 år vid makten och fly landet. I oktober 2011 ägde det första demokratiska valet rum i Tunisien och det moderata islamiska partiet al-Nahda vann de flesta platserna i den konstitutionerande församlingen.

Protesterna i Tunisien, som kom att kallas Jasminrevolutionen, spred sig senare till flera andra länder i regionen, först till Egypten, men senare även Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko och Jordanien – med varierande resultat.

Källa: NE

Fyra organisationer ingår

Organisationerna som ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog:

Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT)

Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA)

Människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH)

Den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet