Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Justina berätta om sin värsta upplevelse med moralpolisen. Foto: SVT

Artisten Justina om moralpolisens återkomst i Iran: ”Kvinnorna kan inte stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Justina har vid flera tillfällen blivit gripen av moralpolisen i Iran på grund av sin musik och sina kläder. Till slut blev hon tvungen att fly. För hennes familj som bor kvar är rädslan ett faktum – samtidigt fortsätter kvinnornas kamp.

Det har gått ungefär fem år sedan Farima Habashizadehasl, vars artistnamn är Justina, flydde till Sverige. Dagligen tänker hon på kvinnornas situation i Iran. 

–  Vi har ett varmt väder på sommaren i Iran och som kvinna måste man bära hijab. Jag tänker alltid på hur modiga de iranska kvinnorna är. De pratar alltid om varför vi måste ha dessa kläder på oss, även om det inte är vi som valt det, säger rapparen Justina.

Utrikesbyrån

Regimen i Iran sätter stor press på kvinnor

Regimen har satt stor press på Irans kvinnor efter förra årets demonstrationer i landet, menar hon. Protesterna startade efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini greps för bristande hijab och dog i moralpolisens förvar.  

Demonstranter skadades, dödades och dömdes till döden.  

– Nu ger regimen moralpolisen tillstånd att stoppa kvinnor utan hijab och även sparka dem, gripa dem och tillkalla polis. När iranska kvinnor går utanför sina hem ökar riskerna och farorna. Men kvinnorna kan inte stoppas, de kan inte gå tillbaka till det som varit längre, säger Justina. 

”Vi kan inte fortsätta bli nedtystade”

Justinas familj och vänner bor kvar i Iran och hon menar att även om de är rädda för moralpolisen, får de styrka av varandra. 

– När jag pratade med min mamma sa hon: “Vad kan de göra om alla kvinnor gick utan hijab på gatan. Kan de gripa oss? Nej, självklart inte.” Efter förra året har mycket förändrats i mitt land, det kan jag se när jag pratar med min familj. Vi kan inte bara sluta kämpa för våra rättigheter nu och fortsätta bli nedtystade, säger Justina.

Hör Justina berätta om sin värsta upplevelse med moralpolisen i klippet ovan. Missa inte Utrikesbyråns senaste avsnitt Slöjpolisens comeback i SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet