Asaguden Tor vikthånas på sociala medier – men vilken skulle en viking tycka var rätt?

Uppdaterad
Publicerad

2011 höjde skådespelaren Chris Hemsworth hammaren Mjölner mot det mullrande himlavalvet för första gången – och sedan dess har han för många varit synonym med rollen som Tor. Så, när senaste versionen av åskguden, denna gång från spelet God of war, presenterades på Twitter blev reaktionen omedelbar: Så där ser inte Tor ut – han är för tjock!

Raf Grasetti, art director på senaste God of war-spelet, lade ut en bild på Tor på Twitter.

Tusentals kommentarer, tiotusentals retweets, hundratusentals likes – och en dominerande åsikt: Den nya Tor är för tjock.

Diskussionen i sociala medier har varit elektrisk, och har handlat om Chris Hemsworths rolltolkning, förändrade skönhetsideal, fatshaming, amerikanska tolkningar av andra kulturers gudar, och: Vilken Tor-variant skulle vikingarna själva tyckt varit mest korrekt?

Johan Adetorp är lektor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet, och forskar om fornnordisk och keltisk religion. I videon ovan försöker han reda ut den stora frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.