Se videon för upphovsrättsexperten Sanna Wolks svar på frågan: Kan Musse Pigg plötsligt äga Tor, Oden och Loke? Foto: SVT/TT/Wikimedia Commons/Faksimil

Hundratusen kräver: Stoppa Disney från att upphovsrättsskydda asagudarna

Uppdaterad
Publicerad

”Hindra Disney från att upphovsrättsskydda asagudarnas namn” ropar namninsamlingen som spridits storskaligt i sociala medier, och samlat över hundra tusen underskrifter. Oron för att Musse Pigg ska slita åt sig Mjölner med sina vita handskar och rida iväg på Sleipner är stor – men är det ens möjligt?

Serien Loki handlar om Marvelversionen av asaguden Loke, och visas på streamingtjänsten Disney plus.

Sedan serien haft premiär menar en rad frilansillustratörer att deras verk föreställande bland annat Loke tagits bort från en rad sajter, med hänvisning till att Disney äger rättigheterna till figuren, och detta har skapat stor debatt i sociala medier.

Foto: Faksimil

Även om Disney enligt dem själva inte ska ha varit aktivt involverade i något borttagande, menar många att det fria användandet av uråldriga nordiska gudarna är hotat, och en namninsamling har samlat över hundratusen underskrifter.

Försökte varumärkesskydda mexikansk högtid

Många hänvisar till att Disney enligt CNN tidigare ville varumärkesskydda den mexikanska högtiden ”Día de los Muertos” inför premiären av filmen Coco, och swahili-frasen ”Hakuna matata”, som användes i Lejonkungen.

Och Disney är inte ensamma om att försöka upphovsrättsskydda saker, Kim Kardashian ville göra det med ”Kimono” – ett japanskt klädesplagg – och butiksjätten Walmart försökte 2006 göra det med den gula smileyn, trots att figuren då funnits i flera decennier.

Men, vore det ens möjligt för Disney att få ensamrätt på de nordiska gudarna, eller oroar sig folk i onödan?

I videon ovan förklarar Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, om Loke, Tor och Oden är hotade av Musse och Mimmi Pigg!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.