Julian Assange. Foto: Scanpix

Assange: Facebook är värre än Stasi

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange fortsätter att attackera Sverige – och Facebook – i nya intervjuer.
I den senaste jämför han Facebook med den östtyska hemliga polisen, Stasi.
– De informerar mycket mer frekvent och detaljrikt än vad de någonsin gjorde i Stasi.

Julian Assange sitter fortfarande inspärrad på Ecuadors ambassad i London.

Men han fortsätter att skapa rubriker, senast med jämförelsen mellan Facebook och Stasi:

I en intervju med Guardian säger han att Facebook samlar ihop mycket mer information än vad Stasi gjorde på sin tid:

– Stasis penetration i Östtyskland har rapporterats vara upp till 10 procent av befolkningen, en av tio var informatörer. Men Facebooks penetration i länder som Island är 88 procent, och de människorna informerar mycket mer frekvent och detaljrikt än vad de någonsin gjorde i Stasi, säger han och fortsätter:

– Och de får inte ens betalt för att göra det. Nu är vi i den unika positionen att vi har alla ingredienser för en totalitär stat.

”Vägrar att ge mig garanti”

Bakgrunden till alla rättsliga omgångar i fallet med Assange är de misstankar om att han ska ha begått sexuella övergrepp och en våldtäkt i Sverige.

Sverige har försökt att få honom överlämnad för att kunna förhöras här. Men efter att brittiska högsta domstolen slog fast att han ska överlämnas till Sverige flydde han till den ecuadorianska ambassaden där han suttit sedan dess.

Assange har nu suttit inspärrad på ambassaden i ett halvår och kritiserar återigen Sverige för försöken att få honom utlämnad:

– Sverige vägrar att uppföra sig som en förnuftig stat. De vägrar att ge mig garanti att jag inte ska utlämnas till USA, säger han till Guardian.

”Måste prestera nära max”

Senaste rapporten om Assange kom i slutet av november då Ecuadors Londonambassadör Ana Alban sa att Wikileaksgrundaren Assange lider av en kronisk lungsjukdom som kan förvärras när som helst.

Assange själv ville i en intervju med CNN då inte svara på några frågor om sitt tillstånd.

Men i intervjun med Guardian berör han sin mentala hälsa:

– Det hade varit fint att kunna ta en tur i skogen. Det är viktigt, eftersom jag måste se efter så många människor och därför måste prestera nära max hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet