Assange villkorar USA-utlämning

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks grundare Julian Assange kommer att gå med på att utlämnas till USA, om landets president Barack Obama benådar den tidigare soldaten Chelsea Manning som avtjänar ett fängelsestraff för att ha läckt hemliga militära uppgifter.

”Om Obama benådar Manning kommer Assange att gå med på en utlämning till USA, trots uppenbart brott mot grundlagen i justitiedepartementets fall”, skriver Wikileaks på Twitter.

Den australiske tidigare datahackaren har bott på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012 för att undvika utlämning till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt.

Han uppger att han är rädd att Sverige i sin tur kommer att utlämna honom till USA, där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument, som läckts av Manning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet