Astra Zeneca pausar testerna av vaccinet mot covid-19 som företaget utvecklar, då en testperson blivit sjuk. Foto: AP/Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zeneca pausar vaccintester – testdeltagare sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca pausar tillfälligt fas 3-testningen av vaccinet mot covid-19 som företaget utvecklar, efter att en deltagare i studien blivit sjuk.
Företaget undersöker nu händelsen.

En testperson har drabbats av en ”potentiellt oförklarlig sjukdom”, rapporterar Reuters.

Nu pausas testerna av vaccinet och företaget undersöker om sjukdomen har orsakats av vaccinet.

”En rutinmässig utvärdering utlöste ett stopp för vaccintesterna för att se över säkerheten”, uppger en talesperson för Astra Zeneca i ett uttalande, rapporterar Reuters.

”Påskynda utvärderingen”

Företaget har inte gett någon mer detaljerad beskrivning om vad det är för sjukdom testdeltagaren drabbats av, men personen väntas återhämta sig.

”Vi arbetar med att påskynda utvärderingen av den enskilda händelsen för att minimera eventuella påverkningar på testningens tidsplan”, skriver Astra Zeneca i uttalandet.

Sverige har slutit avtal om vaccinet

Personen som drabbats av sjukdomen deltar i testerna som genomförs i Storbritannien, tillsammans med forskare på Oxfords universitet. Vaccinet i fråga är det vaccin som Sverige tidigare slutit avtal om.

Företagets vaccintester görs även i USA, Brasilien och Sydafrika. Framöver är studier även planerade att göras i Ryssland och Japan. Testerna pausas nu i samtliga länder.

Totalt planeras runt 50 000 personer testas i studien. Det är oklart när testningen kan komma att återupptas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer