Anne McClain hjälps efter att ha återvänt från sin vistelse på ISS. Foto: Alexander Nemenov/AP/TT

Astronaut tjuvkikade på exets bankkonto – nu utreds första brottet i rymden

Publicerad

Astronauten Anne McClain anklagas av sin förre detta partner för att olovligen ha loggat in på dennes bankkonto från rymden. Nasa har nu, enligt uppgifter till New York Times, startat den första utredningen där det misstänkta brottet ska ha skett i rymden.

Anne McClain återvände till jorden i juni efter en sex månader lång vistelse på den internationella rymdstationen ISS. Men den första tiden sedan hon kommit tillbaka har inte riktigt blivit som hon tänkt sig.

Hennes före detta partner har nämligen anmält henne till federala myndigheter – för att hon via rymden ska ha loggat in på dennes bankkonto, rapporterar New York Times.

Medger omständigheter

Anne McClain medger att hon loggat in på kontot, men hävdar samtidigt att hon inte begått något fel.

Genom sin advokat har hon kommenterat fallet och förklarar att det bara handlat om att se till att exet skötte familjens ekonomi och att denna tog hand om sin son.

Komplex fråga i framtiden

Det rättsliga läget utgår från de fem staterna som tillsammans äger rymdstationen: USA, Ryssland, EU, Japan och Kanada. Den brottsmisstänkta personen utreds utifrån sin egen nationalitet, i fallet med Anne McClain rör det sig alltså om amerikansk lagstiftning.

Men den redan snåriga juridiska situationen riskerar, enligt BBC, att bli än värre i en framtid där flera företag utreder möjligheten att bedriva rymdturism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer