Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att rymduppskjutningarna sker via det privata företaget Space X, och inte av NASA som tidigare, ses som en ny era för rymdresor. Foto: Space X

Här lyfter raketen – astronauter på väg mot ISS

Uppdaterad
Publicerad

I natt har rymdkapseln Dragon skjutits upp från Kennedy Space Center. De fyra astronauterna är nu på väg mot den internationella rymdstationen ISS. Nasa och Space X hoppas kunna återbörda det första steget av raketen för att använda i en annan uppskjutning.

De fyra astronauterna Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi (från Japan) lämnade jorden klockan 01.27 natten mot måndag svensk tid, eller 19.27 på söndagen amerikansk tid.

Uppskjutningen var lyckad och gick enligt plan.

Vill återvända första raketsteget

Bärraketen Falcon 9:s första steg är tänkt att hjälpa besättningen ut ur atmosfären för att sedan koppla loss sig. Därefter ska det singla ned mot jorden, tända sina motorer för att få en smidig inbromsning och landa på plattformen ”Just read the instructions” mitt i Atlanten.

Uppskjutningen var egentligen planerad att ske under lördagen, men den sköts upp en dag på grund av ogynnsamma vindar som skulle försvåra den komplicerade manövern att återbörda det första raketsteget.

Ska stanna i sex månader

Elon Musks Space X har de senaste åren satsat hårt på att återanvända rymdraketer, med varierande resultat. Många har exploderat eller landat i havet, men i december 2015 skedde den första lyckade landningen på land. I april 2016 lyckades man sedan landa på en plattform i havet.

Förhoppningen är att kunna återanvända Falcon 9:s del till att skjuta upp ytterligare en bemannad expedition nästa år.

De fyra astronauterna som skjuts upp i rymdkapseln Dragon ska vara på ISS i sex månader och genomföra olika forskningsprojekt. Uppskjutningen och dockningen till rymdstationen sänds live via Nasa och Space X.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer