Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är första gången i USA:s historia som en före detta president åtalats för brott. SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg om vad som väntar nu. Foto: TT/SVT

Åtal väcks mot Donald Trump – ”Attack mot vårt land”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas för brott, bekräftar åklagarkammaren på Manhattan. Åtalet rör händelsen där pengar ska ha betalats ut till porrskådespelerskan ”Stormy Daniels” för att hålla tyst om den relation som hon påstår att de har haft.

– Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land, skriver Donald Trump om åtalet.

Den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, mer känd som ”Stormy Daniels”, säger sig ha fått 130 000 dollar i utbyte mot sin tystnad efter ett påstått sexuellt möte hon haft med Trump år 2006.

En jury ledd av Manhattan-åklagaren Alvin Bragg har nu röstat för att väcka åtal mot den tidigare presidenten, vilket väntas tillkännages någon gång de kommande dagarna.

”Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är också en attack mot våra fria och rättvisa val. USA är nu ett u-land, en nation i förfall”, skriver Trump på sin plattform Truth social som svar på åtalsbeslutet.

CBS News rapporterar att Trump ska infinna sig i rätten på tisdag redan.

Det är första gången en amerikansk ex-president åtalas.

Ex-presidenten nekar

Donald Trump har sedan anklagelsen uppdagades nekat till att ha haft en affär med Clifford.

Samtidigt har Trumps tidigare advokat Michael Cohen medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Cohen sade då i domstol att presidenten instruerat honom att göra utbetalningen, vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Enligt juridiska analytiker som nyhetsbyrån Reuters har pratat med kommer åtalet sannolikt att handla om bedrägeri och bokföringsbrott för att dölja vart pengarna gått. CNN rapporterar att det handlar om över 30 åtalspunkter, enligt två källor med insyn i fallet.

Advokaten kommenterar åtalsbeslutet med orden ”Ingen står över lagen, inte ens en tidigare president” natten mot fredag, enligt CNN.

Även Cliffords advokat Clark Brewster uttalar sig om händelsen via Twitter:

”Åtalet mot Donald Trump är ingen anledning till glädje. Jurymedlemmarnas hårda arbete och samvetsgrannhet måste respekteras. Låt nu sanningen och rättvisan segra. Ingen står över lagen.” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.