Stephanie Clifford stämmer Donald Trump. Foto: ABC/AP/TT

Ex-porrstjärnan Stephanie Clifford stämmer Trump

Uppdaterad
Publicerad

Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, stämmer USA:s president Donald Trump för ärekränkning. Hon lämnade in stämningsansökan på måndagen i en federal domstol på Manhattan i New York.

Det handlar om en tweet som Trump skrev 18 april, där han ifrågasätter en skiss, som Clifford säger föreställer en man som hotade henne 2011 för att hon skulle hålla tyst om sin påstådda affär med Trump, rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters med flera medier.

”En skiss flera år senare av icke-existerande man. Totalt lurendrejeri”, skrev Trump i sin tweet.

Enligt stämningsansökan var Trumps tweet ”falsk och ärekräkande”, skriver AP, och det var uppenbart att han ville få Stephanie Clifford att framstå som en lögnare, skriver CNN.

Clifford berättade för en månad sedan för första gången i en tv-intervju om sin påstådda tidigare affär med Donald Trump. Affären ska ha ägt rum sommaren 2006.

Hotades på parkeringsplats

Fem år senare, 2011, erbjöds hon 15 000 dollar för att berätta om natten med Trump, men artikeln publicerades aldrig eftersom Trump hotade stämma tidningen.

Hon säger att hon samtidigt blev hotad, framför sin lilla dotter, av en man på en parkeringsplats i Las Vegas  som sade till henne att ”lämna Trump ifred”.

Hon ska också i oktober 2016, strax före presidentvalet i USA, ha fått 130 000 dollar av Trumps advokat Michael Cohen för att hon skulle hålla tyst. Clifford har även stämt Cohen för att komma loss från tystnadsavtalet.

Cohen har i sin tur krävt att Clifford ska be om ursäkt.

Donald Trump förnekar att de två haft en affär. Han har också nekat till att ha betalat Clifford för att hålla tyst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.