Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om turerna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Åtalets innehåll avgör Donald Trumps framtid”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Aldrig tidigare har en före detta president åtalats för brott i USA. Beslutet från åtalsjuryn i New York är på så sätt historiskt. Men eftersom det saknar motstycke så saknas också mängder av prejudikat om hur processen ska fortsätta.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Det första som sker när åtalsjuryn undertecknat sitt åtal är att Donald Trump kallas till domstolen i Manhattan. Likt tusentals andra ska han skrivas in, och fotograferas. Hans fingeravtryck tas och jämförs med FBI:s nationella databas. Därefter sker hans första framträdande i rätten i en sorts häktningsförhandling. För första gången får då expresidenten veta exakt vad han misstänks för, och lite om hur bevisningen ser ut.

Han kommer då med största sannolikhet förklara sig icke skyldig.

Kommer att avgöra hans framtid

Eftersom vi ännu inte vet vilka misstankar åtalsjuryn valt att rikta mot Trump så går det inte att säga någonting om hur långt straff han riskerar. Han kan åtalas för en mindre bokföringsförseelse, eller för ett grövre brott, exempelvis ett brott mot lagarna som reglerar hur politiska kampanjer får bedrivas.

Innehållet i åtalet kommer avgöra Donald Trumps närmaste framtid. Det är ingen hemlighet att han själv anser att åtalet är politiskt motiverat, något en del andra republikaner också gått ut och hävdat. Men klart är att en Donald Trump i fängelse inte rimligen kan bedriva en presidentvalskampanj.

Eugene V. Debs drev kampanj från fängelse

Skulle det bli så, saknar faktiskt inte den delen motstycke. Under presidentvalet 1920 bedrev Eugene V. Debs presidentvalskampanj medan han avtjänade ett tio år långt fängelsestraff för brott mot spionerilagen. Han förlorade då.

Hur det kommer att gå nu, vet vi inte. Och frias Donald Trump någon gång under processen så anser många bedömare att det kommer kunna leda raka vägen till en seger i presidentvalet 2024. Men om det vet vi ännu ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.