Drottning Noor är engagerad i en organisation för saknade människor. Foto: Foto: SVT

Drottningen: Att hitta saknade är vägen mot försoning

Uppdaterad
Publicerad

Jordaniens drottning Noor leder en organisation som försöker hitta saknade människor från krig och naturkatastrofer.

– Tusentals flyktingbarn är saknade efter sin flykt från krigets Syrien. Vårt arbete att hitta saknade är viktigt, inte bara för de anhöriga utan även för fred och försoning, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Drottning Noor, änka efter den avlidne kung Hussein av Jordanien, var nyligen på Sverigebesök för att berätta om sin organisations arbete att hitta saknade människor.

Letar i åratal

Efter varje krig eller stor naturkatastrof försvinner människor och anhöriga letar – ibland i åratal – efter svar. Utan de svaren om vad som hänt en familjemedlem är det svårt att gå vidare i livet. En kropp eller kvarlevor att begrava kan vara en stor tröst.

Träffat drottning Silvia

Nu är drottning Noor engagerad i kriget i Syrien och har även diskuterat frågan om försvunna flyktingbarn med sin kollega drottning Silvia.

– En av de stora utmaningarna är att få människor att inse att deras saknade anhöriga inte är försvunna för alltid och att få ansvariga för krigsbrott inför rätta, säger drottning Noor i intervjun.

Matchar DNA

Drottning Noor arbetar med den internationella organisationen ICMP, International Commission on Missing Persons, som via ett laboratorium i Haag i Nederländerna, försöker matcha DNA-prov med kvarlevor från saknade med DNA från anhöriga.

Identifierat 70 procent

Organisationen grundades efter 90-talets Balkankrig och har fått stöd av SIDA. Deras rättsmedicinska experter har lyckats identifiera 70 procent av de 40.000 försvunna offren för våldet under kriget. Kvarlevor har grävts fram ur massgravar, ibland har rester av en människa hittats utspridda på flera platser. Prov från benrester matchas med blodprov från anhöriga.

Tusentals av de saknade offren har kunnat läggas till vila i en namngiven grav.

Paralyserade av oro

– Det finns många människor, ofta kvinnor, som lever i konstant smärta och blir paralyserade av oro och sorg över sina saknade familjemedlemmar, säger drottning Noor.  

För att familjerna och hela samhällen ska kunna gå vidare och försonas behövs svar och bevis för vad som ägt rum och att skyldiga ställs inför rätta, anser hon.

Saknade efter tsunamin

Organisationen har arbetat med saknade från tsunamin i Asien 2004 där de hjälpte till att identifiera 42 svenskar. De har även gjort insatser under översvämningarna efter orkanen Katrina i USA och är även inblandade i den aktuella fredsprocessen i Colombia och i Ukraina. Bland flyktingar i Irak, Jordanien, Turkiet och Syrien finns nu center som kan ta emot anmälningar om saknade.

LÄS MER: Se Mansours berättelse om hur han lyckades smuggla 75 namn skrivna i blod från Assads fängelse

Ser inget ljus

– Denna hemska konflikt har också föregåtts av åratal av diktatur. Jag ser just nu inget ljus i slutet av tunneln. Medan vi väntar på en politisk lösning utsätts barn och flyktingar för sexuella övergrepp och människohandel när de flyr från kriget. Detta borde ingen tolerera, säger drottning Noor.

LÄS MER: ”Att vara försvunnen var värst”- syrisk fänglad aktivist ger inte upp

Engagerad i samhällsfrågor

Hon har behållit sin titel och var även under sin tid som officiell drottning i Jordanien politiskt engagerad i en rad samhällsfrågor. Hon har arbetat mot kärnvapen och för förbud mot landminor, för kvinnors rättigheter och miljöfrågor.

Drottning Noor är flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete i olika organisationer och stiftelser. Hon är aktiv i sociala medier som hon anser ger särskilt kvinnor i arabvärlden en röst och bidrar till att identifiera brott mot mänskliga rättigheter.

Väg mot försoning

Vid en konferens i Stockholm betonar hon att arbetet med att identifiera saknade är den viktiga vägen mot fred och försoning i ett konfliktdrabbat land.

– Alla har rätt att få veta sanningen för att kunna gå vidare, säger drottning Noor.

LÄS MER: Alla berättelser #syrien200

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.