Ett paket innehållandes det dödliga giftet ricin har skickats till USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: TT

Paket med gift skickat till Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Ett paket innehållande det dödliga giftet ricin har adresserats till USA:s president Donald Trump. Det stoppades av myndigheterna, rapporterar CNN.

Två olika provtagningar visar att paketet innehåller giftet ricin. Paketet upptäcktes under en rutinkontroll förra veckan, uppger källor till CNN. Kontroller utförs på all ingående post till Vita huset.

Ricin är mycket giftigt och kan orsaka kräkningar, inre blödningar och organsvikt.

Händelsen utreds nu av FBI och Secret Service. Enligt New York Times finns det misstankar om att paketet skickades från Kanada.

Hänt tidigare

Det är inte första gången som Trump har fått ricin skickat till sig. 2018 omhändertogs flera paket som misstänktes innehålla det farliga ämnet, och som hade skickats ut till ett antal högt uppsatta politiker, bland annat presidenten.

2013 skickades ett paket innehållandes giftet till USA:s dåvarande president Barack Obama, även då upptäcktes giftet i en rutinundersökning. En skådespelerska från Texas dömdes senare till 18 års fängelse efter att ha erkänt att hon skickat paketet.

Fakta: Ricin

Visa

Ricin är ett av världens giftigaste ämnen. Det giftiga proteinet finns i bönlika frön i växten ricin.

Tidiga symtom vid intag är diarré och kräkningar. Senare symtom är hallucinationer samt förstörd lever- och njurfunktion.

Flera länder, däribland USA, experimenterade med ricin under de båda världskrigen.

Ett exempel på användning av ricin som vapen är då Bulgariens regering beordrade ett mord på exilbulgaren Georgi Markov i London 1978: han dödades med ett stick med ett paraply preparerat med ricin.

Källa: TT/NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer