Barack Obama 2008 och 2016. Foto: TT

Obama som president – åtta år av upp- och nedgångar

Uppdaterad
Publicerad

Efter två mandatperioder och åtta år vid makten tar USA:s 44:e president Barack Obama avsked. SVT Nyheter blickar tillbaka på hans presidentskap.

Avskedstalet går lika långt tillbaka som USA:s första president George Washington. Vanligtvis hålls detta tal i Washington DC, men Obama har flyttat sitt till Chicago.

En av tidernas bästa talare

Kevin Lampe och Kitty Kurth är Chicagobaserade politiska konsulter som arbetat med Barack Obama sedan 90-talet. Inför talet spådde de båda ett försonande och sentimentalt tal, men samtidigt bestämt. SVT Nyheter sände hela talet, som till slut blev väldigt känslomässigt för presidenten.

De båda tror att Obama kommer att gå till historien som en av de bästa talarna. Men en gång i tiden var han inte lika lyckad i talarstolen, framhäver Kitty Kurth.

– När jag lärde känna honom var han en fantastisk skribent och tänkare, men inte en bra talare. När jag föreläser för unga som är politiskt intresserade så brukar jag betona just det; att han jobbade väldigt hårt för att bli så bra.

Barack Obama håller tal på Demokraternas partikonvent 2004. Foto: TT

Symbol för hopp

För snart 13 år sedan steg en tämligen okänd delstatssenator vid namn Barack Obama upp på scenen vid Demokraternas partikonvent inför det kommande presidentvalet då John Kerry kandiderade. Efter ett brandtal där Obama talade om ett förenat USA – inte ett land splittrat efter politisk åskådning eller hudfärg – blev han något utav ett hopp för Demokraternas framtid.

Barack Obama förevigades i en tavla av Shepard Fairey under presidentkampanjen 2008. Foto: TT

Ett nyckelord som senare stannade med Barack Obama och hans presidentkandidatur 2008 var just ordet ”hopp”. Shepard Faireys porträttmålning av Obama krönte ordet och målningen spreds flitigt under valspurten.

Den 4 november 2008 vann han presidentvalet med 365 elektorsröster mot republikanska kandidaten John McCain som fick 173 röster. Som den första afroamerikanska presidenten skrev han historia och fyra år senare vann han igen mot Mitt Romney, 332 elektorsröster mot 206.

Nobels fredspris

Redan nio månader efter att Obama tillträdde som president för USA fick hans Nobels fredpris. Utmärkelsen möttes av både glada bifall och skarp kritik. Ett flertal menade att man inte hade sett vad Obama hade uträttat ännu och att det var alldeles för tidigt in i hans ämbetsperiod för att veta vad som komma skall.

Läs mer: Obama tilldelas Nobelpriset 2009

Geir Lundestad, tidigare sekreterare för den norska Nobelkommittén, skrev i sin biografi att prisutdelningen inte hade önskad effekt, men han tycker att Obama förtjänade priset, skriver Washington Post.

Barack Obama tillsammans med norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland. Foto: TT

Kriget mot terrorism och närvaron i Mellanöstern

Några av de vallöften som Barack Obama lyfte fram under presidentkandidaturen var att han skulle skicka hem trupperna från Irak och att stänga Guantanamobasen där misstänkta terrorister hålls fångna.

Under Obamas första hundra dagar som president gav han order som skulle infria de två vallöftena. Kongressen satte stopp för att Guantanamobasen skulle stängas genom att inte tillstå de ekonomiska medlen som behövdes. Basen är än idag öppen, men istället för hundratals fångar är det nu ett tiotal. De flesta har flyttats till andra fängelser eller till andra länder.

Läs mer: Guantanamo fortfarande kvar – med färre fångar

Under Obamas tid vid makten utökades drönarprogrammet där satellitstyrda drönare övervakar och bombar mål. Detta program används främst i Pakistan, Jemen och Somalia. Flera kända terrorister har dött i attacker, men det har också dött många civila i attackerna. Enligt New York Times är det fler civila som dött än vad myndigheterna vill erkänna.

Under Obamas styre dödades också den ökände terroristen Usama bin Ladin 2011. Ett Navy Seal-specialförband stormade ett hus norr om Pakistans huvudstad Islamabad och sköt ihjäl al-Qaida-ledaren.

Kriget mot terrorism bekämpas fortfarande av USA. Sedan 2014 är det Islamiska staten som anses vara största hotet. Terroristgruppen växte dramatiskt efter att USA drog tillbaka sina trupper från Irak 2011.

Kampen för sjukvårdsreformen

En annan hörnsten i Obamas kandidatur var sjukdomsreformen. 2010 undertecknade Obama den federala lagen Patient protection and affordable care act, i folkmun kallad Obamacare. Lagens syfte är att alla amerikanska medborgare ska omfattas av en sjukförsäkring.

Miljontals amerikaner som tidigare var utan har idag råd med en försäkring. Men lagen har också fått kritik för att den förhindrar försäkringsbolag från att inte ta ut högre premie oavsett sjukdomar. Det finns också exempel på försäkringstagare som säger att de behöver betala en betydligt högre premie nu än innan Obamacare.

Den tillträdande presidenten Donald Trump säger att han vill riva upp lagen och de flesta republikaner i representanthuset har under flera år stridit mot Obamacare.

Massövervakning

2013 föll världens ögon på Edward Snowden och de avslöjande som följde av de dokument som han läckt till The Guardian om att myndigheten National Security Agency ägnar sig åt massövervakning. Snowden hade planer på att läcka dokument redan 2008 enligt Vanity Fair, men han väntade för att se vad Obama skulle göra när han tillträdde som president. Som känt släppte han tusentals dokument senare.

Obama har försvarat NSA:s agerande, men sa i ett tal i januari 2014 att det skulle tillkomma nya restriktioner. Men debatten gällande säkerhet kontra privatliv är fortfarande igång.

Vita huset ljussattes med prideflaggans färger 2015 när Högsta domstolen beslutade att samkönade äktenskap skulle vara tillåtet över hela USA. Foto: TT

HBTQ-rättigheter

President Obama, representanthuset, senaten och Högsta domstolen har alla varit med och ökat rättigheter för HBTQ-personer i USA. 2009 utökades lagen om hatbrott genom att även inkludera de som utsätts för brott på grund av sexuell läggning. Ett år senare blev det olagligt för militären att neka homosexuella att leva öppet med sin sexuella läggning under sin tjänstgöring, vilket 2016 utökades till att även gälla transpersoner.

2012 blev Obama den första presidenten som öppet var för samkönade äktenskap efter att vice-presidenten Joe Biden uttryckt sitt stöd för det hela. 2015 beslutade Högsta domstolen att samkönade äktenskap skulle bli lagligt i hela USA.

Sista resan som president

Resan till Chicago blir den sista Barack Obama gör som president.

Nästa fredag, den 20 januari, svär hans efterträdare Donald Trump ämbetseden och flyttar in i Vita huset.

Fakta: Barack Obama

Föddes 1961 i Honolulu på Hawaii. Hans mamma var en vit kvinna från Kansas och hans pappa var en svart man från Kenya. Är delvis uppvuxen i Indonesien.

Har en statsvetarexamen från Columbia University och en juristexamen från Harvard University. Jobbade med medborgarrättsfrågor samt på en advokatbyrå i Chicago innan han blev delstatssenator i Illinois 1997.

2004 valdes demokraten Obama in i senaten i Washington DC och 2008 valdes han till USA:s president.

Barack Obama är gift med Michelle som är advokat. Paret har döttrarna Malia, född 1999, och Natasha, född 2001.

Källa: TT:s arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.