Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses branden som brutit ut efter en explosion på bron Kerch på Krimhalvön. Foto: EBU

Ryssland: Åtta gripna efter explosionen på Kertjbron

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Rysslands säkerhetstjänst FSB organiserades sprängningen av Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov. Något som Kiev avfärdar som ”nonsens”.

Åtta personer har gripits, utpekade för inblandning i explosionen på Kertjbron i helgen, meddelar FSB enligt nyhetsbyrån Interfax. Fem ryska medborgare och tre medborgare från Ukraina och Armenien gripits ska ha gripits. Enligt säkerhetstjänsten organiserades sprängningen av Ukrainas militära underrättelsetjänst och dess chef Kyrylo Budanov.

I ett uttalande skriver FSB: ”Den federala säkerhetstjänsten, tillsammans med utredningskommittén, har fastställt att arrangören av terrorattacken på Krimbron var det ukrainska försvarsdepartementets underrättelsetjänst, dess chef Kyrylo Budanov, anställda och agenter”, rapporterar The Guardian.

FSB hävdar även att de sprängämnen som fick delar av bron att kollapsa hade skickats från Odessa till Bulgarien, och därifrån vidare via bland annat Georgien innan de kördes mot Krim.

Ukraina: ”Nonsens”

Den ukrainske inrikesministerns talesperson, Andrei Yusov, avfärdar FSB:s utredning efter explosionen.

– Hela verksamheten i FSB och utredningskommittén är nonsens, ska Yusov ha sagt enligt det ukrainska public service-bolaget Suspilne.

Strax efter att explosionen inträffade gav president Vladimir Putin FSB i uppdrag att stärka säkerheten kring bron.

Den 19 kilometer långa Kertjbron binder ihop Krimhalvön med det ryska fastlandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ger sin analys av explosionen på Krimbron. Foto: TASS, SVT, Ukrainas säkerhetstjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.