Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ger sin analys av explosionen på Krimbron. Foto: TASS, SVT, Ukrainas säkerhetstjänst

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi om broexplosionen: ”Kommer få mycket stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Krimbron är strategiskt viktig och skador på den kommer att få mycket stora konsekvenser. Den bedömningen gör överstelöjtnant Joakim Paasikivi efter explosionen som inträffade på lördagsmorgonen.

– Det här är ett hårt slag mot hela den ryska idén om Ukraina, säger han i SVT:s direktsändning.

Videoklipp visar hur delar av Krimbron brinner kraftigt och att en sektion har kollapsat efter den explosion som rapporteras ha inträffat tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att följdverkningarna av explosionen kommer att bli kännbara. Bron har inte bara en viktig strategisk betydelse, utan även symbolisk, menar han.

– Det är här är ett svårt slag mot rysk förmåga. Det här är livlinan från Ryssland till Krimhalvön, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

”Symbolisk betydelse”

Paasikivi tror också att det finns en möjlighet att händelsen kan komma att påverka krigets utveckling framöver. Om Ukraina skulle ha förmåga att skära av järnvägen i Zaporizjzjaregionen och gå fram där har hela Krim och Chersonregionen hamnat i en ”extremt ofördelaktig position” för ryssarna, anser han.

– Det bäddar för vidare offensiver. Från politiskt håll kommer det här att bli svårhanterligt för Ryssland. Det här är ett hårt slag mot hela den ryska idén om Ukraina.

President Volodomyr Zelenskyjs rådgivare, Michajlo Podoljak, uppgav i ett Twitterinlägg under lördagsmorgonen att: ”Detta bara är början.” Samt att ”allt olagligt ska förstöras”.

Ukraina har inte officiellt tagit på sig ansvaret för händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses branden som brutit ut efter en explosion på bron Kerch på Krimhalvön. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.