Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar före detta överstelöjtnanten Jörgen Elving kriget i Ukraina just nu. Foto: TT/SVT

Ukraina fortsätter vinna mark – här flyttas fronten fram just nu

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals soldater har kallats in efter Vladimir Putins besked om mobilisering, enligt Kreml. Hur rekryternas stridsmoral ser ut är oklart. Både i Luhansk och Cherson vinner den ukrainska motoffensiven mark.

– Stridsverksamheten präglas av ukrainska framgångar just nu, säger före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

Cherson och Luhansk är tillsammans med Donetsk och Zaporizjzja de fyra ukrainska områden som Ryssland i fredags – i strid mot folkrätten – hävdade att landet annekterat efter de iscensatta skenomröstningarna.

Samtidigt visar rapporter från fronten på ett helt annat narrativ. På strategiskt viktiga Lymans gator ligger stupade ryska soldater kvarlämnade efter den ryska reträtten, rapporterar AP. Ukrainska styrkor fortsätter att avancera och har återtagit mer mark i regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat, något som bekräftas av det ryskinstallerade ockupationsstyret i Cherson.

Framsteg i regioner

Längre österut gör Ukraina även framsteg i den ryskockuperade regionen Luhansk, rapporterar BBC.

– Att Ukraina nu driver motoffensiven i två riktningar gör att man begränsar den ryska handlingsfriheten. De kan inte omfördela styrkor mellan operationsområdena, säger Jörgen Elfving.

– Dessutom innebär det här ytterligare ”lök på laxen” när det gäller den ryska glädjen efter annekteringen av regionerna, fortsätter han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet