Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsfilmen visar sekunderna innan det exploderar på Krimbron

Övervakningsfilm visar explosionen på Krimbron

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den 19 kilometer långa Krimbron som binder ihop Krimhalvön med det ryska fastlandet har kollapsat efter en explosion på lördagsmorgonen.

Enligt ryska myndigheter ska den ha orsakats av en bilbomb – men enligt experter finns det flera möjliga förklaringar till vad som hänt.

– Den uppfattningen kommer säkert att ifrågasättas när det kommer fram mer information, säger Rysslandsexperten Martin Kragh till TT.

Det var vid 06-tiden på lördagsmorgonen, lokal tid, som ukrainska medier rapporterade om en explosion på Krimbron, som länkar samman den av Ryssland annekterade Krimhalvön med det ryska fastlandet.

Bron, som sträcker sig närmare 19 kilometer över Kertjsundet och bedöms vara Europas längsta väg- och järnvägsbro, började brinna kraftigt samtidigt som delar av konstruktionen kollapsade.

Kriget i Ukraina

Det är ännu oklart vad som orsakade explosionen, som har fått till följd att all trafik över sundet har stoppats. Enligt uppgifter från den ryska statliga nyhetsbyrån Ria ska en bränsletank ha exploderat på ett tåg, något som uppges ha orsakats av en bilbomb, uppger nyhetsbyrån.

Men ännu har ingenting bekräftats av oberoende källor och teorierna om vad som kan ligga bakom explosionen går isär.

Krimbron förbinder Krimhalvön med ryska fastlandet och är omkring 19 kilometer lång. Foto: SVT

”Kommer säkert ifrågasättas

Rysslandsexperten Martin Kragh, som är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), säger till TT att det mycket väl kan vara Ukraina som lyckats attackera bron med exempelvis raketbeskjutning.

– Det jag ser nu är att man från officiellt ryskt håll insisterar på att det kan vara någon typ av bilbomb. Men den uppfattningen kommer säkert att ifrågasättas när det kommer fram mer information, säger Martin Kragh.

Bilder och videoklipp som har spridits på explosionen visar på omfattande materiell förödelse. De båda vägbanorna samt järnvägsspåren uppges vara förstörda där explosionen inträffade. Hittills har tre personer anträffats döda, rapporterar Reuters som citerar Rysslands utredningskommitté.

”Svårt slag för rysk förmåga”

På lördagseftermiddagen hade ännu ingen tagit på sig ansvaret för händelsen.  Enligt försvarsexperter är Krimbron av stor militärstrategisk betydelse Ryssland då den gör det möjligt att förse ryska förband med materiel.

President Volodomyr Zelenskyjs rådgivare, Michajlo Podoljak, skrev på Twitter på lördagsmorgonen att ”Detta är bara början”, och hänvisar till explosionen på Krimbron.

”Allt olagligt ska förstöras, allt stulet måste återlämnas till Ukraina, allt som ockuperas av Ryssland”, skriver han vidare.

Uppgifter: Delvis öppen för trafik

Rysslands transportministerium uppgav på lördagseftermiddagen att trafiken delvis kunde återupptas kort efter att bron på Krim sprängdes på lördagsmorgonen. Ministeriet uppger att trafiken är begränsad till körfält som är oskadade, rapporterar Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ger sin analys av explosionen på Krimbron. Foto: TASS, SVT, Ukrainas säkerhetstjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet