Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Flera raketattacker mot ukrainska Zaporizjzja

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal raketattacker har ägt rum i den ukrainska staden Zaporizjzja under natten till torsdagen och under morgonen. Ett flertal bostäder, och andra byggnader, har förstörts och hittills har elva personer bekräftats döda.

”Som ett resultat av fiendens attacker bröt bränder ut i staden. Det finns möjliga offer. Räddningspersonal har redan dragit ut människor från rasmassorna”, skrev den regionala guvernören Oleksandr Starukh på meddelandeappen Telegram tidigt på torsdagsmorgonen.

En stund senare kom uppgifter om att två personer dödats i attackerna. Flera ska också ha räddats, bland dem en treårig flicka enligt guvernören, rapporterar The Guardian.

I en lägesuppdatering på Telegram reviderar guvernören dödssiffran: ”Hittills är det känt om en kvinnas död. Sju personer skadades av olika svårighetsgrad. Räddningsinsatsen pågår fortfarande. Antalet offer kunde ha varit mycket högre, men tack vare professionellt agerande av räddningstjänsten kunde 21 personer räddas”, skriver han. 

Fler attacker under förmiddagen

Enligt Ukrainas inrikesdepartement rörde det sig om totalt sju ryska raketattacker mot staden under natten och morgonen. Strax innan klockan tio, svensk tid, ska ytterligare tre kraftiga explosioner ha ägt rum, rapporterar BBC.

Guvernören har uppmanat invånarna i staden att stanna kvar i skyddsrummen.

På fredagsmorgonen uppgav ukrainsk räddningstjänst att elva personer nu hittats döda i rasmassorna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 21 personer har hittills räddats från spillrorna.

”Hämnas på civila”

Sviatlana Tsikhanouskaya, exilledare för den demokratiska oppositionen i Belarus, skriver i ett inlägg på Twitter att attacken mot staden är skamlig:

”Den ryska attacken mot bostadshus i Zaporizjzja är ytterligare ett skamligt terrordåd mot befolkningen i Ukraina. Tusentals oskyldiga vuxna och barn har betalat med sina liv för Putins och Lukasjenkos krig. De förlorar på slagfältet och hämnas på civila”. 

Putin: Kärnkraftverket tillhör nu Ryssland

På onsdagen hävdade president Vladimir Putin att kärnkraftverket i Zaporizjzja nu tillhör Ryssland.

”Regeringen ska säkra att verksamheten på verket är en integrerad del av federala tillhörigheter”, meddelade presidenten i ett dekret.

Beskedet om övertagandet av kärnkraftverket kom samma dag som Putin skrev under den lag som formellt innebär att Ryssland illegalt annekterat fyra områden i Ukraina – Zaporizjzja, Cherson, Donetsk och Luhansk. Underskriften var det sista formella steget i den folkrättsvidriga ryska annekteringsprocessen. Tidigare i veckan godkände det ryska under- och överhuset annekteringen, som innefattar runt 18 procent av Ukrainas territorium. Annekteringen döms ut av merparten av omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.