Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/TT

Ryssland annekterar fyra ukrainska regioner: ”Folket har gjort sitt val”

Uppdaterad
Publicerad

Efter skenomröstningarna kom det väntade beskedet: Ryssland annekterar regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

Ett brott mot internationell rätt – som Vladimir Putin legitimerar med att det är ”folkets vilja”.

– Det här är en viljeyttring av miljoner människor, hävdar den ryske presidenten.

Sedan ockupationsstyrena i regionerna utlyste folkomröstningar om anslutning till Ryska federationen har utgången varit väntad. Efter att rösterna i de riggade omröstningarna presenterats dröjde det inte länge förrän Putin i ett direktsänt tal meddelade att områdena ska annekteras.

Fem ukrainska regioner har nu annekterats av Ryssland – 2014 upptogs Krim i federationen efter ett liknande tillvägagångssätt.

Kriget i Ukraina

– Folket i Ukrainas territorier har valt att vara med sitt folk, sitt moderland, sade Putin i talet.

”Står och ljuger”

Men de riggade folkomröstningarna saknar betydelse för huruvida annekteringen är laglig eller inte.

– När Putin säger att det här är i enlighet med folkrätt står han och ljuger, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Ryska styrkor kontrollerar i dag delar av regionerna, men även de områden som är under ukrainsk kontroll omfattas av annekteringen. Ukrainska offensiver för att återta förlorat territorium ses nu av Ryssland som angrepp på landet.

– Det är en väldigt allvarlig konsekvens av detta. Samtidigt är det svårt att förstå att de kan göra den här annekteringen när de inte kontrollerar hela området, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson.

Kräver ukrainskt tillbakadragande

I talet lovade Putin också att återuppbygga de ockuperade regionerna och uppmanade Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet och avbryta all militär aktivitet i området.

Därefter undertecknade han den federala lag som ska införliva regionerna i Ryssland.

Fördöms av västvärlden

Efter Putins besked haglade fördömanden in från västländer. EU gick ut och uttalade stöd för Ukraina och uppgav att unionens länder aldrig kommer att godta annekteringen.

– Alla områden som olagligt ockuperas av ryska invasionsstyrkor är ukrainsk mark och kommer alltid tillhöra denna självständiga nation, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i ett uttalande.

Även USA och Storbritannien har fördömt Rysslands agerande. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har sagt att ”ingenting förändras” och att försöken att återta områdena kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet