Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Analytikern Jakob Hedenskog berättar hur befolkningen kommer påverkas i de regioner som Ryssland annekterar. Foto: SVT & TT

Så här påverkas befolkningen av rysk annektering

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands annektering av regionerna Cherson, Zaporizjzja, Luhansk och Donetsk kommer att förändra ett flertal saker för befolkningen i områdena.

– Det är fullständigt folkrättsvidrigt, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

På fredagen annekterade Ryssland formellt de regioner i Ukraina där skenomröstningar om rysk anslutning har ägt rum. Regionerna Cherson, Zaporizjzja, Luhansk och Donetsk är de områden där en ”övervägande majoritet”, enligt Ryssland, ska ha röstat för att ansluta sig till landet.

Människorna som bor i regionerna kommer nu att uppleva förändringar, enligt Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier. Han förklarar att regionerna har varit ockuperade under en tid och att mycket redan har ändrats, dock kommer annekteringen enligt honom att påverka befolkningen ytterligare.

Rysk läroplan

Bland annat kommer befolkningen att få ryska pass och valutan kommer att bytas till den ryska rubeln. Jakob Hedenskog lyfter även att skolorna kommer att förändras när en rysk läroplan tillämpas.

– Allt ukrainskt kommer att förtryckas. Ukrainsk kultur, litteratur och det ukrainska språket kommer helt underordnas det ryska.

”Folkrättsvidrigt”

Dessutom kan människorna i regionerna komma att bli inkallade i kriget, enligt Jakob Hedenskog.

– Det har redan annonserats. Mobiliseringsbeslutet, skenomröstningarna och annekteringarna har sammanfallit, det är ingen tillfällighet. De här människorna ska inkallas och mobiliseras för att strida för Ryssland, och det är ett krigsbrott.

Han säger vidare att människor kommer att tvingas strida, vare sig de vill eller inte.

– Under hot och tvång är man tvungen att strida för att överleva. Det är fullständigt folkrättsvidrigt.

Tidigare annekterade Krim

Sedan Krim annekterades av Ryssland 2014 har ursprungsbefolkningen krimtatarerna och den ukrainska befolkningen förtryckts likt hur den ukrainska befolkningen kommer att förtryckas nu, berättar Jakob Hedenskog.

– Kulturinstitutioner, radio- och tv-stationer har lagts ner och många har fängslats och försökt lämna Krim.

Han säger att den stora skillnaden mellan annekteringen av Krim och de regioner i Ukraina som nu kommer annekteras är att Krim hade en majoritet ryska invånare:

– Man kan förmoda att det funnits mer sympati för Ryssland på Krim, det skiljer sig mot de nyligen ockuperade territorierna.

Se de tre största förändringarna som Jakob Hedenskog ser kommer att drabba befolkningen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.