Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland kommer att hålla en ”undertecknande-ceremoni” inför annekteringen av nya områden i Ukraina – hör före detta överstelöjtnanten Jörgen Elving om händelseutvecklingen. Foto: Alexander NEMENOV/AFP/TT

Ryssland annekterar ukrainska regioner – detta kan hända nu

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förkunnade på fredagen annekteringen av regioner i östra Ukraina. Annekteringarna ses av omvärlden som en del i Rysslands krigföring och har redan fördömts av en lång rad världsledare. Vad kommer att hända härnäst? Här är några möjliga utfall.

Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja – de fyra ukrainska regioner som Ryssland delvis ockuperar – ska annekteras, har Kreml meddelat.

Förkunnades vid ceremoni

Rysslands president Vladimir Putin genomförde på fredagseftermiddagen en ”undertecknande-ceremoni” med ledarna för ockupationsstyrena. Den tog plats i stora Kremlpalatset och hade för Ryssland syftet att ”lägga till” Ukrainas territorier till Ryssland. Ceremonin ägde rum efter att skenomröstningarna i regionerna enligt Ryssland ska ha visat att en ”överväldigande majoritet” av den kvarvarande befolkningen hade röstat för att ansluta sig till Ryssland.

Invånare kan tvingas ut på gatorna

Utöver “festligheterna” i Kreml kan invånarna i de ockuperade regionerna i östra Ukraina tvingas delta i ett välregisserat firande och ett slags jippo i ett försök att få det att se ut om att annekteringarna speglar folkets vilja. Det tror Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– Det är väldigt mycket en teater från rysk sida. Man förstår nog att väst inte köper teatern, men man hoppas att det finns en publik i andra länder som gör det. Men det handlar naturligtvis också om att försöka visa publiken i Ryssland att man har uppnått i alla fall något med kriget, säger Hugo von Essen.

Fler länder kan gå emot Ryssland

Annekteringarna strider mot internationell rätt. De så kallade folkomröstningar som har genomförts i regionerna har redan beskrivits som bedrägerier av omvärlden och fördömts av många länder. Ännu fler fördömanden lär framöver vara att vänta – liksom nya hårdare sanktioner mot Ryssland från EU och USA.

– Jag tror också på fördömanden från länder som i dag inte är starkt emot Ryssland, till exempel Turkiet och Indien, men även andra länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Det beror på att väldigt många länder skriver under på och värnar om principen att man inte får erövra andra länder med våld. Utan den principen skulle världen bli mycket osäkrare, säger Hugo von Essen.

Kriget får ny dimension

– När de här områdena inkorporeras i Ryssland så kommer Ryssland kunna säga att det som pågår nu på stridsfronten är ett ukrainskt angrepp mot ryskt territorium med Nato och väst i ryggen. Det här gör konflikten väldigt mycket mer allvarlig, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Att annekteringen sker just nu är tydligt kopplat till Ukrainas framgångsrika motoffensiv, menar Hugo von Essen som konstaterar att insatserna i kriget höjs. Han tror att Ryssland vill avskräcka väst från att agera och Ukraina från att genomföra attacker i de fyra regionerna eftersom de kommer att omfattas av ryskt kärnvapenskydd.

Före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving menar att kriget nu får en annan dimension eftersom det för Ryssland kommer att handla om att befria ryskt territorium. 

– Frågan är om Ryssland kommer att låta sig nöja sig med att återta de så kallade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk, eller om man kommer att fortsätta anfallsrörelserna vidare västerut, något som ett antal uttalanden har pekat på, säger Jörgen Elfving.

Ukrainas motstånd fortsätter

Jörgen Elfving bedömer att Ukraina kommer att fortsätta att göra motstånd och försöka återta ockuperade områden. 

– Det kommer man inte tveka kring, man kommer att fortsätta striderna mot de ryska förbanden, säger han.

Samtidigt har Ryssland nu gjort ett tydligt vägval i kriget, konstaterar Hugo von Essen.

– Ryssland hade ett val att backa och minska sina krigsmål och ta sig ur det här genom att rädda det som räddas kunde. Man valde inte den vägen. I stället skickar man en tydlig signal att man går all-in och kommer att strida till sista blodsdroppen i det här kriget, säger Hugo von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.