• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Mitt under ett tv-sänt tal har drönare som bar på sprängladdningar ha attackerat Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Reuters/TT

Påstådd drönarattack fick Venezuelas president att fly

Publicerad

Venezuelas president Nicolás Maduro fick under lördagen avbryta ett tal och fly på grund av en explosion. Sex personer har gripits, enligt myndigheter i Venezuela.

Mitt under ett tal som hölls vid en militärparad i Caracas under lördagskvällen venezuelansk tid fick Venezuelas president avbryta sitt tal och evakueras. Nicolás Maduro är oskadd men sju militärer ur nationalgardet ska ha skadats av det som enligt regeringen var flera sprängladdningar som detonerade.

Inrikesministern Nestor Reverol uppger att sex personer har gripits. En av dem anklagas för inblandning i attacken mot en militärbas förra året, medan en annan ska ha gripits även 2014, då det genomfördes stora gatuprotester mot regeringen.

En koalition av oppositionsgrupper varnar i ett uttalande för att regeringen kommer utnyttja lördagens incident för att tysta obekväma röster i landet.

Attacken skedde från drönare

Venezuelas regering säger att attacken skett från någon form av drönare och på tv-bilderna kunde man se hur president Maduro, hans fru och de militärer som stod runt dem tittade upp mot något precis innan talet avbröts.

Informationsminister Jorge Rodríguez har kallat händelsen för ett försök till attentat.

Maduro: Utländska intressen bakom attacken

Nicolás Maduro har i ett direktsänt tal till nationen under lördagskvällen hävdat att det är hans högerextrema motståndare som ligger bakom attacken och att dessa är uppbackade av utländska intressen som vill åt ”Venezuelas rikedomar”. Bland annat pekade han ut Colombias president Juan Manuel Santos samt oppositionsgrupper med säte i USA.

– Detta kommer att utredas på djupet, sa Maduro, som också hävdade att flera av dem som utförde attacken redan har tillfångatagits och att de inte kommer att visas någon pardon.

En talesman för Colombias utrikesdepartement kallar anklagelsen för ”absurd”.

Även den amerikanske presidenten Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton har kommenterat Maduros uttalande.

– Det finns överhuvudtaget ingen amerikansk inblandning i detta, säger han till Fox News.

Uppgifter som går emot regeringens version

Den spanska tidningen El País uppger att de talat med en venezuelansk militär som var på platsen och som vill vara anonym och som uttrycker skepsis över den officiella versionen då han inte såg någon drönare och hörde en explosion på längre avstånd.

Brandmän på plats är inne på samma spår och uppger att det rör sig om en gasexplosion i en lägenhet i ett närliggande hus, enligt nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet