Beväpnade män detonerade sprängladdningar och tog sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi på tisdagseftermiddagen. Foto: Reuters

ANALYS: Attacken i Nairobi tycks ovanligt riktad

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Attentatet i Nairobi var en komplex terrorattack som är dyr att genomföra. Troligt är att den genomförts av en så kallad sovande cell i Kenya, som fått ordern när tidpunkten var rätt. Och enligt mina källor tycks den vara riktad mot somaliska intressen.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Jag får rapporter från vänner i Nairobi, både kenyaner och västerlänningar som är där på jobb. Flera har förlorat vänner. Minst 21 dog personer i attacken. Det är, tack och lov, långt färre än vad som först befarades.

Valet av mål är en aning förbryllande. Inledningsvis antog nog de flesta att attacken var riktad mot Kenya och det internationella samhället som finns i Nairobi. Men då finns det andra, mer passande mål, i Nairobi.

Terrorattacken mot köpcentrumet Westgate 2013 var ett sådant exempel. Där dog 67 personer från många delar av världen. Westgate var, och är, ett köpcentrum som lockar till sig västerlänningar och välbeställda kenyaner.

Delvis annorlunda mål

Hotell Dusit D2 är delvis annorlunda. Det är visserligen ett lyxhotell med internationella gäster, men ändå långt ifrån ett förstaval för västerlänningar. Hotellet har inte riktigt det signalvärdet.

Det har rapporterats mycket om att attentatet inträffade på treårsdagen av en attack som al-Shabab genomförde mot en kenyansk militärbas i grannlandet Somalia. Enligt mina källor tycks det vara mer en slump än en tajmad attack.

Beväpnade män detonerade sprängladdningar och tog sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi på tisdagseftermiddagen. Enligt Kenyas president Uhuru Kenyatta dog 14 personer i attacken. Foto: Baz Ratner/Reuters/TT

Somalisk konferens

Det pågick dock en regional somalisk konferens på hotellet med högt uppsatta representanter, bland annat en delstatspresident. En somalisk tankesmedja har förlorat två av sina medarbetare, enligt mina uppgifter.

Det förhållandevis låga antalet döda och valet av mål skulle kunna tyda på att attacken var riktad. Terroristerna var ute efter att störa det som avhandlades på konferensen – alltså mer en attack av intern politisk karaktär.

Rädsla och misstro

Om detta visar sig stämma har någon med regionala politiska intressen i Somalia finansierat attacken. Sådana finns det gott om i Somalia och även vissa arabstater stödjer aktivt vissa falanger. En sådan här attack är dyr och komplicerad så al-Shabab kan mycket väl ha fått stöd utifrån. Attacken kräver vapen, sprängämnen, planering, pengar till mutor och tränade attentatsmän som ska utföra sofistikerad rekognoscering på plats.

För de som bor i Nairobi uppfattas attacken som ett andra Westgate. En attack som ökar rädslan och sänker tron på myndigheternas förmåga att skapa ett säkert samhälle.

Precis detta vill ofta terrorister.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.