Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyhetsbyrån Reuters har lyckats geolokalisera den högerextrema gruppen Ryska frivilligkårens egna bilder och konstaterar att de är tagna på rysk mark. Foto: Reuters/Ryska frivilligkåren

Attacken på rysk mark: Gruppens egna bilder

Uppdaterad
Publicerad

Mycket är fortfarande oklart om måndagens attack av de pro-ukrainska grupperna i Belgorod. Men nyhetsbyrån Reuters har nu kunnat bekräfta att gruppens egna bilder är tagna på ryskt territorium.

Situationen uppges nu vara under kontroll, även om ett stort antal drönarattacker skett under natten till onsdagen i den ryska staden Belgorod.

Ryska myndigheter uppger att de avslutat sin ”anti-terror operation” och säger att alla de pro-ukrainska grupperna som står bakom attacken är besegrade och borta från ryskt territorium.

Samtidigt skrev dock Belgorods guvernör Vjacheslav Gladkov under onsdagsmorgonen på Telegram att säkerhetsstyrkornas arbete med att säkra området fortfarande pågår och att 550 evakuerade personer ännu inte kunnat återvända till sina hem.

Guvernören skriver också att en civil person dödats i samband med attackerna. Nio personer ska ha förts till sjukhus, tre med allvarliga skador.

Inte klarlagt

Det var under måndagen som en gränspostering och flera samhällen ska ha angripits av två ryska grupperingar som strider för Ukraina. Strider bröt ut, men exakt vad som hänt är fortfarande inte klarlagt. Gränsattacken är den mest omfattande från ukrainskt område in i Ryssland, men Ukraina tar inte ansvar för den.

Enligt guvernör Gladkov slogs elnät, vattentilllgång och mobiltelefoni ut. Elnätet ska repareras under onsdagen, det övriga efter det.

Det ryska försvarsministeriet, som beskyller Ukraina för attackerna, uppgav att ryska styrkor omringat de pro-ukrainska soldaterna och angripit dem med luftanfall, artilleri och insats av gränsbevakningen.

”Extremt hård” respons är att vänta om Ryssland utsätts för framtida ukrainska räder, meddelar landets försvarsdepartement på onsdagen.

Enligt Ryssland har 70 ukrainska stridande dödats och fyra bespansrade fordon samt fem pick up-bilar, av amerikanskt ursprung, förstörts. Något som ryska myndigheter nu publicerat bilder på. SVT har inte kunnat bekräfta uppgiften av oberoende källor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.