Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skydd av mörkret tog sig de första soldaterna över gränsen. Hör utrikesreporter Carl Fridh Kleberg i videon om vad vi vet om attacken. Foto: Telegram, SVT

Kritik mot ryska gränssäkerheten: ”Varför har fienden trängt djupt in på vårt territorium?”

Uppdaterad
Publicerad

Massiv kritik har börjat strömma in mot den undermåliga säkerheten vid ryska regioner som gränsar mot Ukraina. Detta efter attacken mot den ryska gränsregionen Belgorod.

Det är legionen ”Frihet för Ryssland” och Ryska frivilligkåren, två grupper bestående av ryssar som slåss på Ukrainas sida, som genomförde attacker mot flera orter i regionen Belgorod.

Samma region har tillsammans med andra gränsorter tidigare i år attackerats av drönare. Det ledde till att Vladimir Putin i slutet av februari beordrade en skärpt kontroll av gränsen mot Ukraina.

I mars stod en försvarslinje bestående av draktänder färdigbyggd i Belgorod, men enligt uppgifter till den oberoende ryska mediatjänsten Astra byggdes den bakom orterna som attackerats. Och nu har lokalbefolkningen ifrågasatt varför försvarslinjen inte stoppade attacken.

– Var är vår armé, var är de 10 miljarderna som slösades på att bygga draktänderna? skriver en Belgorodbo till guvernören Vjatjeslav Gladkov.

Prigozjin anklagar lokalstyret

Även Wagnerledaren Evgenij Prigozjin har riktat kritik mot lokalstyret. På sin telegramkanal får han en fråga av lokalmedia MK om varför man bygger upp försvarslinjer i gränsområdena Kursk, Belgorod och Brjansk om de ändå inte håller.

– Det finns ingen styrning, det finns ingen vilja och det finns inga individer som är villiga att försvara sitt land. Jag har sagt det många gånger i Belgorod och Kursk oblasts. Tyvärr är det fortfarande så, skriver han på sin Telegramkanal.

Ryska regimen: ”Mycket oroande”

Under dagens presskonferens sa Dmitrij Peskov, Putins presstaleperson, att han inte kan kommentera konstruktionen av försvarslinjerna, men att attackerna är ”mycket oroande” och att ”det krävs stora ansträngningar för att förhindra fler liknande infiltrationer”.

Samtidigt har flera ryska krigsbloggare ifrågasatt hur attackerna överhuvudtaget varit möjliga.

– Hur är det med den tekniska utrustningen vid gränsen, övervaknings-, spårnings- och trafikdetekteringssystemen? Hur är det med minor i potentiellt farliga områden? Hur är det med pansarvärnsvapen? Varför har fiendens pansargrupp i tysthet trängt djupt in på vårt territorium? undrar krigsbloggaren Aleksander Kots på sin Telegramkanal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.