En sörjande man håller en bukett blommor vid polisavspärrningarna utanför Robb Elementary School i Uvalde, Texas. Foto: TT

Attacken varade i över en timme – nu väcks frågor efter skoldådet

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Salvador Ramos befann sig i skolbyggnaden i över en timme innan polisen fick stopp på honom, enligt lokala myndigheter i Texas. Under den tiden sköt han ihjäl 19 barn och två lärare.

Nu väcks frågor över polisens agerande i samband med dådet.

Klockan 11.40 klev Salvador Ramos, tungt beväpnad, in på grundskolan Robb Elementary School. Först en timme senare lyckades polisen storma klassrummet.

Tiden det tog för polisen att oskadliggöra skytten har väckt ilska inte minst bland anhöriga till offren som nu kräver svar från myndigheterna, rapporterar AP.

Mitt under det pågående dådet ska frustrerade vittnen uppmanat poliserna på plats att ta sig in på skolan. Det var först när den amerikanska gränspolisen anlände som 18-åringen sköts till döds.

”Gå in! Gå in!”, ropade flera kvinnor till polisen strax efter att attacken börjat, berättar vittnet Juan Carranza, som bor i närheten av skolan.

– Mer kunde ha gjorts. De var oförberedda.

Låst dörr hindrade polisen

En polistjänsteman berättar för AP att dörren till klassrummet var låst eller barrikaderad. Patrullen ska då haft problem med att bryta upp dörren, och istället tillkallat personal för att låsa upp dörrren.

Vittnet Juan Carranza säger till AP att polisen borde ha gått in i skolan mycket tidigare.

– De var flera. Han var bara en, säger han.

Mycket kring händelseförloppet är ännu oklart. Myndigheterna arbetar fortfarande med att klargöra tidslinjen för attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.