Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är den typiska gärningsmannen vid skolskjutningar? Hör säkerhetsexperten Lena Ljungdahl i klippet. Foto: Reuters

Massakern i Texas den 24:e skolskjutningen – bara i år

Uppdaterad
Publicerad

Dödskjutningen vid Robb elementary school i Uvalde är den 24:e skolskjutningen i USA, bara i år. Totalt har minst 28 människor dödats i skolskjutningar under 2022. Det visar siffror från Washington Post.

– Det finns en risk för ännu fler skolattacker, säger säkerhetsexperten Lena Ljungdahl.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv. Det var då den dödligaste skolskjutningen i USA på över 30 år och med den tog vapendebatten i USA fart.  

Sedan dess har tidningen Washington Post fört statistik över antalet skolskjutningar i USA utifrån nyhetsartiklar, öppna databaser, polisrapporter och larmsamtal. Några officiella siffror finns nämligen inte.

2021 var rekordår

Totalt har minst 185 människor dödats i skolskjutningar sedan den uppmärksammade massakern i Columbine High School 1999. Men många fler har skadats eller blivit vittne till skjutningarna. Enligt Washington Posts siffror har 369 människor skadats och mer än 311 000 elever har upplevt vapenvåld i skolan sedan 1999.

Förra året skedde 42 skjutningar i amerikanska skolor, vilket är den högsta siffran sedan tidningen började föra statistik. Enligt organisationen Everytown, som lobbar för strängare vapenlagar, var siffran ännu högre 2021: 49 döda och 126 skadade i totalt 202 skjutningar.

Säkerhetsexperten Lena Ljungdahl har över 15 års erfarenhet som polis och arbetar med att utbilda skolor om skolattacker. Hon tror att det finns en risk för fler attacker till följd av coronapandemin.

– Gärningspersonerna vill ha någon form av effekt av sina dåd och det får man bara om människor är på plats. Nu samlas folk igen och nu kommer folk tillbaka som har varit isolerade och kanske är ännu mer radikaliserade. Jag skulle säga att det finns en risk för ännu fler skolattacker i USA.

Skyttens medianålder 16 år

Tisdagens dåd, då 18-årige Salvador Ramos öppnade eld på en grundskola i Uvalde, beskrivs som det dödligaste i USA på tio år. Inte sedan skjutningen på en skola i Sandy Hook 2012, då 20 barn och sex vuxna dödades, har så många mist livet, rapporterar AP.

Attacken i Texas skiljer ut sig från statistiken på så sätt att den misstänkte gärningmannen var över 18 år. Sju av tio skolskyttar är under 18 år, enligt statistiken från Washington Post. Medianåldern bland gärningsmännen är 16 år – och den yngsta var endast 6 år.

– USA:s vapenlagar ställer ju verkligen till det. De allra flesta skolskjutningarna i USA görs ju faktiskt med legala vapen som de här personerna har införskaffat på laglig väg eller som finns i deras sociala kontext och det är en stor försvårande omständighet, säger Lena Ljungdahl.

Vapenvåld var den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar i USA 2020, enligt en ny studie som publicerats i New England Journal of Medicine. Över 4 300 amerikanska barn dog av vapenrelaterade skador, vilket innebär att vapen har gått om bilolyckor som dödsorsak. Det är en ökning från tidigare år.

I maj 2019 dödades två personer i en skottlossning vid University of North Carolina i Charlotte. 

I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas. 

I februari 2018 dödades 17 människor på en skola i Parkland i Florida. 

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades. 

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog. 

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord. 

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 studenter och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv. 

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv. 

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.