Minst 19 barn och två vuxna dödade i skolskjutning i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 19 barn och två vuxna har dött i det som beskrivs som den dödligaste skolskjutningen i USA på tio år. Den 18-årige gärningsmannen är avliden och flera barn vårdas på sjukhus med skador.

Dådet inträffade vid Robb elementary school i staden Uvalde på tisdagsförmiddagen lokal tid. Ett samhälle med omkring 16 000 invånare i delstaten Texas. Närmare 600 elever i årskurserna 2-4 går på grundskolan där masskjutningen ägde rum.

– Vi har flera skadade, elever och lärare, och flera dödsfall. Gärningsmannen är avliden, säger stadens polischef Pete Arredondo.

Allt som hittills framkommit tyder på att det rör sig om en ensam gärningsman, uppger Arredondo.

Dödligaste på ett decennium

Dödssiffran steg under onsdagsnatten svenskt tid till minst 21 personer, varav 19 barn och två vuxna, enligt Texas departement för allmän säkerhet. Samtliga offer ska ha befunnits sig i samma klassrum, uppger en person vid myndigheten för säkerhet i Texas till CNN. 

Något motiv bakom dådet har ännu inte framkommit. Skolskjutningen beskrivs som den dödligaste sedan skjutningen på en skola i Sandy Hook 2012, då 20 barn och sex vuxna dödades, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tungt beväpnad polis ryckte ut till Robb Elementary Scool i Uvalde, Texas. Foto: Dario Lopez-Mills, AP/TT

Gärningsmannen misstänks även ha skjutit sin farmor eller mormor innan han begav sig mot skolan, uppger myndigheter. Hon vårdas för allvarliga skador på sjukhus sedan i tisdags.

”Terminen slut”

USA:s president Joe Biden beordrade under natten svensk tid att den amerikanska flaggan skulle halas ner till halvstång ovanpå Vita huset och på alla offentliga byggnader, militärbaser och flottfartyg i USA. Biden planerar att inom kort göra ett besök i Uvalde för att träffa offrens familjer, rapporterar CNN.

Uvalde-distriktet kommer att ställa in resten av sitt läsår, som var tänkt att avslutas om två dagar på torsdag, uppger Dr. Hal Harrell, föreståndare för Uvalde Consolidated Independent School District enligt CNN.

– Terminen är avklarad. Vi kommer inte ha någon skola i morgon eller torsdag. Alla aktiviteter är inställda i hela distriktet, sade Harrell vid en presskonferens natten till onsdag svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.