Den amerikanska flaggan svajar på halvstång på Vita huset efter tisdagens skolmassaker. ”USA är i chock”, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg på plats med fotograf Mikael Eriksson. Foto: Stefani Reynolds/AFP/TT/SVT

”USA är i chock” – SVT:s korrespondent på plats i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla staden Uvalde i Texas, USA är enligt SVT:s korrespondent Stefan Åsberg lamslagen av chock efter att en 18-årig man sköt ihjäl 19 barn och en vuxen vid en grundskola på tisdagen.

Barn i åldrarna fem till tio samt några vuxna blev på förmiddagen beskjutna av en elev från stadens gymnasie, bara ett par dagar innan terminen är slut.

Under natten till onsdag steg dödsiffran till 19 barn och två vuxna, varav den ena är gärningsmannen själv. Flera personer vårdas på sjukhus för skador i samband med dådet, som Stefan Åsberg poängterar är den dödligaste skolskjutningen sedan Sandy Hook-massakern 2012.

– Stadens lokala sjukhus uppmanar invånare att lämna blod, säger SVT:s korrespondent som är på plats i Texas.

Hur går man vidare i utredningen då gärningsmannen är död?

– Framförallt vill man säkerhetsställa eventuella motiv bakom skottlossningen. Om gärningen till exempel kan knytas till någon organisation eller rasistiska motiv. Det är första steget, men just nu är hela området så lamslaget av chock att man mer försöker ta hand om föräldrar, anhöriga och kamrater i det här skolområdet, säger Stefan Åsberg.

Spansktalande samhälle

Han tillägger att de flesta av skolans elever kommer från spansktalande familjer då skolan ligger cirka 10 mil från den mexikanska gränsen. Gärningsmannen var även han en del av det lilla samhället enligt delstatens guvernör Greg Abbott.

– Just nu verkar det inte finnas några paralleller mellan det här dådet och skjutningen i Buffalo som inträffade lite mer än en vecka sedan, menar Stefan Åsberg.

Flaggan på halvstång

Kort efter att president Joe Biden fick reda på händelsen beordrade han att den amerikanska flaggan hissas ner på alla offentliga byggnader, militärbaser och flottfartyg i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.