Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Åsberg vid skolan i Uvalde: ”Familjemedlemmar letar efter anhöriga” Foto: SVT

”Vi har mött föräldrar som förlorat sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Familjemedlemmar kommer till skolan för att leta efter anhöriga. Alla har ännu inte fått besked om var deras barn befinner sig och om de är oskadda. Det är en tung afton i Uvalde, där 19 barn dödades i en skolskjutning på tisdagen, rapporterar SVT:s Stefan Åsberg från Texas.

Minst 19 barn och två vuxna har dött i skolskjutningen i staden Uvalde i Texas. Det är en tung afton utanför skolan, dit familjemedlemmar söker sig för att leta efter anhöriga, rapporterar SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg, som tillsammans med fotograf Mikael Eriksson befinner sig på platsen. 

– Vi har mött föräldrar som förlorat sina barn som chockade finns här på gatorna, gråter och försöker förstå det obegripliga som inträffat, säger Stefan Åsberg, i SVT:s Morgonstudion. 

Alla har inte fått besked

Uvalde är en liten stad vilket inneburit att skadade har transporterats till olika sjukhus och evakueringsplatser. Situationen är något rörig på platsen och alla föräldrar har inte fått besked om huruvida deras barn är oskadda eller inte. Samtidigt finns det inga resurser i det lilla samhället för att ta hand om och stötta drabbade.

– Det finns inga psykologer som jobbar på de här skolorna, det finns inga lokala läkare som kan komma hit och hjälpa de här föräldrarna utan nu försöker man få hit personal från till exempel San Antonio som ligger tolv mil härifrån, för att underlätta situationen.

USA-korrespondent Stefan Åsberg och fotograf Mikael Eriksson är på plats i staden Uvalde i Texas. Foto: SVT

Motiv inte känt

Barnen som sköts och skadades var mellan 7 och 10 år och nu uppmanar sjukhusen i området blodgivare att hjälpa till. Det råder akut blodbrist och flera av de barn som vårdas på sjukhus är allvarligt skadade.  

Den 18-årige gärningsmannen är själv avliden och något motiv bakom dådet är ännu inte känt. Han ska ha haft problem med droger och varit vapenfixerad. Enligt lokal media ska han tidigare ha uttalat hot mot sin omgivning, rapporterar Stefan Åsberg. 

– Det var en person som inte hade speciellt många vänner, berättar man här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.