Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden höll presskonferens natten till onsdag svensk tid angående masskjutningen vid en grundskola i Uvalde, Texas. Foto: Anna Moneymaker/AFP/TT

Biden: ”När i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn?”

Uppdaterad
Publicerad

President Joe Biden talade till nationen från Vita huset inatt med anledning av den skolskjutning som ägde rum i Texas under tisdagen.

– Jag hade hoppats, när jag blev president, att jag inte skulle behöva göra det här igen, sade han i inledningen.

Tisdagsförmiddagens dödliga masskjutningen vid Robb Elementary School i Uvalde, Texas har skördat minst 21 liv, varav 19 barn. Natten till onsdag svensk tid höll Biden presskonferens i spåren av tragedin.

– Vackra, oskyldiga, andra-, tredje- och fjärdeklassare. Och hur stort antal små barn som bevittnade vad som hände, såg sina vänner dö, som om de vore på ett slagfält för guds skull, sade Biden.

Kritiserar rätten att äga vapen

Presidenten uppmanade därefter nationen att stå upp mot landets vapenlobby i kölvattnet av dagens händelser.

– Som nation måste vi fråga oss när i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn? När i guds namn kommer vi att göra det som vi alla innerst inne vet behöver göras?

Han betonade vikten av ”vapenlagar baserade på sunt förnuft”.

– Tanken att en 18-årig ungdom kan gå in i en vapenaffär och köpa två attackvapen är helt fel. Vad tusan behöver man attackvapen till förutom att döda någon? sade presidenten och tillade:

– Hjortar springer inte genom skogen med skyddsvästar på för guds skull. Det är bara sjukt, tillade han.

Refererade till egna erfarenheter

– Att förlora ett barn är som att få en bit av din själ bortsliten, fortsatte han och beskrev känslan som ”kvävande”. Biden har nämligen själv förlorat två barn, Naomi och Beau Biden.

Obama kommenterar

Tidigare president Barack Obama kommenterade även han händelsen genom att ge en känga åt landets vapenlagar:

– USA är förlamat, inte av rädsla, utan av en vapenlobby och ett politiskt parti som inte har visat någon vilja att agera på något sätt som kan hjälpa till att förhindra dessa tragedier.

Han uttryckte även sin förtvivlan över vad som skett och riktar sitt stöd till de familjerna i Uvalde som drabbats av skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.