Tysk polis driver tillbaka högeraktivister under en demonstratin i Köln under lördagen. Foto: TT

Attacker mot utlänningar i Köln

Uppdaterad
Publicerad

Sex pakistanier och en syrier utsattes för två attacker av ett tjugotal personer i Köln under gårdagkvällen.

Ett antal utländska medborgare angreps vid två attacker under gårdagkvällen i centrala Köln av ett tjugotal oidentifierade personer, enligt den tyska dagstidningen Die Welt. Två pakistanier och en syrier skadades under dåden och tvingades därefter uppsöka sjukhus.

Tidningen, som citerar lokaltidningen Express, skriver att förövarna tros vara ”huliganer” som ska ha samordnat attackerna via stängda grupper på Facebook. Enligt Express ska man i dessa grupper ha uppmanat till ”människojakt i centrala Köln”.

Två attacker

Den första attacken under gårdagkvällen ägde rum vid 18:30-tiden nära centralstationen i staden, då sex pakistanier angreps av ett tjugotal personer. 20 minuter senare utsattes även en syrisk man för en attack, men det är ännu oklart om dåden varit samordnade, uppger tysk polis.

Myndigheterna vill heller inte slå fast huruvida gårdagens attacker hänger samman med händelserna under nyårsnatten, då ett stort antal  kvinnor utsattes för sexuella övergrepp, men läget i staden är alltmer spänt.

Under lördagen genomfördes även en demonstration i centrala Köln av den islamkritiska organisationen Pegida. Även det högerextrema partiet Pro Köln deltog i demonstrationen, enligt Express.

Utredning släpps i dag

Kölns polischef Wolfgang Albers tvingades i fredags att avgå till följd av händelserna under nyårshelgen, och tyska myndigheter väntas i dag släppa de första detaljerna från utredningen kring de rapporterade övergreppen.

Händelserna under nyårsnatten har lett till intensiv debatt om landets asylpolitik, och förbunskanlser Angela Merkel sade sig i ett uttalande under gårdagen stödja hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som dömts för brott i Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet