Aung San Suu Kyi skyller krisen i Burma på ”terrorister”. Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun

Aung Sang Suu Kyi bryter tystanden

Uppdaterad
Publicerad

Burmas ledare Aung Sang Suu Kyi slår efter nästan två veckors tystnad tillbaka mot anklagelserna om folkmord på den muslimska minoriteten rohingya. I ett Facebookinlägg skyller Suu Kyi krisen i landet på ”terrorister” och talar om ”ett jättelikt isberg av desinformation”.

Kommentaren kom efter en våg av internationella protester och efter ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som varnat för folkmord mot en miljon människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya i delstaten Rakhine.

LÄS MER: Kritiken växer mot Burma

Rohingya i Myanmar

Fredspristagaren Suu Kyi säger att ”falsk information” sprids medvetet, ”i syfte att stödja terroristernas syften”. Hon säger att regeringen försvarar ”alla människor i Rakhine”, men skriver ingenting om den massflykt som nu pågår från den våldshärjade delstaten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I ett brev till säkerhetsrådet varnande i går FN-chefen Antonio Guterres för att våldet i delstaten Rakhine riskerar att utvecklas till en ”humanitär katastrof”.

LÄS MER: Uppgifter: Rohingya stoppas med landminor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet