Foto: TT

Australien avvärjer hot från IS

Uppdaterad
Publicerad

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) planerade ”demonstrationsmord” i Australien. Det säger premiärminister Tony Abbott sedan polisen genomfört landets hittills största antiterroroperation.

Över 800 poliser deltog i torsdagsmorgonens razzior i Sydney och Brisbane. Femton personer greps, varav en än så länge har delgivits misstankar om allvarliga terrorbrott. Aktionen var riktad mot en grupp som planerat slumpmässiga våldsdåd mot allmänheten, sade rikspolischef Andrew Colvin vid en presskonferens, enligt AFP.

Filmat mord

Tv-kanalen ABC rapporterade att planerna involverade att gripa en slumpmässigt utvald australier som sedan skulle få halsen avskuren inför kameror, insvept i extremiströrelsens svarta fana.

Utan att gå in på detaljer sade Tony Abbott att Australien utsatts för en allvarlig risk. Torsdagens polisinsats kom efter underrättelseuppgifter om förestående terrordåd.

– Uppmaningarna, direkta uppmaningar, kom från en australier som uppenbarligen är rätt högt uppsatt inom Isil (ett annat namn på IS) till stödnätverk hemma i Australien att utföra demonstrationsmord här i landet, sade Abbott vid en presskonferens.

– De här människorna, tyvärr, hatar oss inte för det vi gör, utan de hatar oss för vilka vi är och hur vi lever, tillade premiärministern.

Höjd beredskap

För en vecka sedan höjde Australien sin terrorberedskap till ”hög”, för första gången på ett decennium. Då hänvisades till oro kring personer som återvänt hem till Australien efter att ha deltagit i strider i Irak och Syrien. Australiens regering tror att upp till 60 australier har anslutit sig till jihadisterna i IS medan ytterligare ett 100-tal anses stödja extremiströrelsen hemifrån.

IS har tidigare offentliggjort videoklipp som visar hur två amerikanska journalister och en brittisk hjälparbetare mördas inför kamerorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.