Australien ska tillåta användandet av MDMA och psykedeliska svampar i medicinskt syfte. Arkivbild. Foto: Nick Ut/AP/TT

Australien första land att tillåta medicinsk ecstasy

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juli ska medicinsk ecstacy kunna skrivas ut av vissa läkare i Australien, mot bland annat posttraumatisk stress. Beslutet har hyllats på vissa håll, men hälsoorganisationer manar till försiktighet.

Tidigare i år godkände Australiens traditionellt konservativa läkemedelstillsynsmyndighet användningen av substansen MDMA och psykadelika som stöd i terapi vid exempelvis posttraumatisk stress och vissa typer av depression, rapporterar bland andra BBC.

Första landet

Därmed blir Australien det första landet i världen att tillåta användandet av MDMA – den aktiva substansen i ecstacy – samt psilocybin som finns i psykedeliska svampar, i medicinskt syfte.

Förhoppningen är att substanserna ska innebära ett genombrott för patienter som andra behandlingar inte fungerat på.

”Känsla av anknytning”

Mike Musker, som forskar kring självmordsprevention och mental hälsa vid University of South Australia, säger till AFP att MDMA är mest användbart vid behandling av posttraumatiskt stressyndrom medan psilocybin kan vara effektivt mot depression, skriver TT.

– MDMA ger människor en känsla av anknytning och gör det lättare att få kontakt med terapeuten och också att tala om svåra personliga upplevelser, säger Mike Musker.

Hyllningar och varningar

Den initiala tillgången till läkemedlen kommer att vara begränsad och dyr. Många experter och patienter hyllar beslutet att godkänna substanserna och kallar det ett genombrott.

Men stora hälsoorganisationer har också manat till försiktighet.

Från och med den 1 juli kommer substanserna kunna skrivas ut på recept av godkända läkare i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.