Utrikesminister Julie Bishop. Foto: SVT

Australien har länge fruktat terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för att terrorister ska slå till har skruvats upp i Australien de senaste månaderna. I september höjdes nivån för terrorhot till ”hög”. Regeringen har antagit nya tuffa antiterrorlagar och gripit människor misstänkta för att ha planerat ”demonstrationsmord.”

En terrorattack är sannolik. Det bedömde Australien redan i september, när man höjde nivån för terrorhot från ”medium” till ”hög” – för första gången på över tio år.

– Det är en allvarlig situation när allt man behöver göra för att utföra en terrorattack är att ha en kniv, en iPhone och ett offer, sade premiärminister Tony Abbott.

Gisslandrama i Sydney

Många australier slåss för IS

Det som oroat landets underrättelseorgan är det ökade antalet australier som arbetar för, kan kopplas till eller inspirJueras av terrorgrupper som Islamiska staten (IS), Nusrafronten eller al-Qaida.

Regeringens bedömning var då att omkring 60 australiska jihadister krigar för IS. På hemmaplan finns ytterligare ett 100-tal som utgör ett aktivt stöd för rörelsen.

Bara två dagar senare meddelade premiärminister Abbot att man skulle skicka 600 soldater till Mellanöstern för att trycka tillbaka IS, på en direkt order från USA.

Planerade ”demonstrationsmord”

I slutet av september greps femton misstänkta terrorister i en jätterazzia i Sydney och Brisbane, misstänkta för att planera ”demonstrationsmord” i Australien.

Enligt tv-kanalen ABC hade terroristerna bland annat planerat att gripa en slumpmässigt utvald australier, som sedan skulle få halsen avskuren inför kameror, insvept i extremiströrelsens svarta fana.

Förbjudet att åka till IS-fäste

I december antog Australien nya tuffa antiterrorlagar för att förhindra att medborgare åker för att strida för IS. Det blev bland annat olagligt för australier att åka till den Syriska provinsen al-Raqqa, ett av IS starkaste fästen.

– Alla som åker dit eller stannar där kan dömas till upp till tio års fängelse, sade utrikesminister Julie Bishop.

Man har också gjort det lättare att väcka åtal mot australier som strider för IS i Syrien och Irak och dragit in minst 75 personers pass.

Kritiker har menat att antiterrorlagarna är för radikala och ställer rättsväsendet på kant när människor måste bevisa att de är oskyldiga – istället för tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Sydney

Mer i ämnet