Premiärminister Tony Abbott (L) och hans fru Margaret lägger ner blommor nära den plats där det blodiga gisslandramat fick sitt slut. Foto: TT

Polis ifrågasätts efter gisslandrama

Uppdaterad
Publicerad

Han var misstänkt för inblandning i mordet på sin exfru, dömd för hatbrev och utreddes för sexuella övergrepp.

Nu undrar många australier hur den 50-årige gisslantagaren kunde få tag i vapen och genomföra attacken.

Morgonen efter det dödliga gisslandramat stannade många Sydneybor till utanför polisens avspärrningar och lade blommor för att hedra dödsoffren.

– Det kommer att ta tid innan vi kan gå vidare efter det här, säger Angelica Haifa, vid det berg av blommor som växt upp.

Gisslandrama i Sydney

Det är inte känt vem som avlossade de dödande skotten när polisen stormade det kafé där 17 personer hölls gisslan. Men beslutet om ingripandet fattades efter att skottlossning brutit ut inne i byggnaden, enligt australisk polis.

Mentalt instabil

– Som ett resultat av skottväxlingen i lokalen gick polisen in. De fattade beslutet eftersom de ansåg att många fler liv skulle ha gått förlorade om de inte gått in, säger polischefen Andrew Scipione.

Tre personer dödades i samband med ingripandet, inklusive den utpekade 50-årige gärningsmannen Man Haron Monis, som beskrivs som en radikal självutnämnd muslimsk predikant.

– Han hade en lång historia av våldsbrott, förkärlek för extremism och mental instabilitet, sade premiärminister Tony Abbott.

De två ur gisslan som miste livet var den 34-årige ägaren till kaféet, samt en 38-årig advokat och trebarnsmor, enligt Sydney Morning Herald.

”Inget att förlora”

Samtidigt väcks allt fler frågor om hur Man Haron Monis kunde få tag i vapen och genomföra kidnappningen. Han var väl känd av polisen, utreddes för ett 40-tal fall av sexuella övergrepp och kränkningar, samt var frisläppt mot borgen för misstankar om inblandning i mordet på hans exfru, som knivskars och brändes till döds förra året.

– Vetskapen om att han var släppt mot borgen för väldigt allvarliga anklagelser. . . så tror jag att han kan ha känt att han inte hade något att förlora, säger Monis före detta advokat, Manny Conditsis, till ABC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Sydney

Mer i ämnet