Uttalandet från Turkiets president Erodgan (till vänster) har fått Nya Zeelands och Australiens premiärministrar, Jacinda Ardern och Scott Morrison, att reagera starkt Foto: TT

Ilska i Australien efter Erdogan-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Ett uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med anledning av terrorattacken i Nya Zeeland har fått känslorna att svalla i Australien.Nu ser Australien över sina reserekommendationer till Turkiet och premiärminister Scott Morrison kräver att uttalandena tas tillbaka, rapporterar Sydney Morning Herald.

Vid ett valtal på måndagen reagerade Erdogan på attackerna i nyzeeländska Christchurch. Han kritiserade Nya Zeeland och Australien för att ha skickat soldater till Turkiet under första världskriget och påstod att länderna drivits av anti-islamska motiv.

– Vad gjorde ni här, varför kom ni hela vägen hit? Det enda skälet var att vi är muslimer och de var kristna, sa den turkiske presidenten. Han sa att alla som kommer till Turkiet med antimuslimska känslor ska skickas tillbaka i kistor ”som deras far- och morföräldrar blev” under slaget vid Gallipoli år 1915.

”Förolämpar minnet av våra Anzacs”

Tusentals australier och nyzeeländare dog i det utdragna slaget i Turkiet under första världskriget, och har fortfarande en betydande roll i det australiska medvetandet.

Årligen firas ”Anzac-dagen” – där Anzac är en förkortning av den australiska och nyzeeländska armékåren – den 25 april, samma dag som styrkorna landsteg vid Gallipoli.

– De förolämpar minnet av våra Anzacs. Det är väldigt stötande för australier och mycket vårdslöst, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.

Nyzeeländsk minister till Turkiet

Morrison säger också att landet kommer att se över sina reserekommendationer till Turkiet, vilket kan påverka de resenärer som årligen reser till Çanakkale i Turkiet för att hedra offren vid Gallipoliinsatsen, enligt Sydney Morning Herald.

Visat terrorvideon

Under sin kampanj inför lokalvalen den 31 mars har den turkiske presidenten visat delar av videon som gärningsmannen publicerat i samband med terrordådet i Christchurch. Erdogan har kallat dådet ”kristen terror” som en del av ”ökande islamofobi” och kräver att Nya Zeeland återinför dödsstraff.

Uttalandena har fått ledarna i Nya Zeeland och Australien att ilska till. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern skickar sin utrikesminister till Turkiet för att ”konfrontera” Erdogans uttalanden.

– Han kommer att åka dit för att sätta ned foten, ansikte mot ansikte, sade premiärministern i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Slaget vid Gallipoli

Den 25 april 1915 landsteg en styrka främst bestående av australiskt och nyzeeländskt infanteri för att slå ut osmanska rikets artilleri på Gallipoli, en halvö mellan Dardanellerna och Sarosbukten i Turkiet. Attacken skulle göra det möjligt för en brittisk-fransk flottstyrka att forcera Dardanellerna.

Styrkan stötte snabbt på problem till följd av felaktiga kartor, dåliga signalsystem och furiöst motstånd från turkiska styrkor.

Fram till augusti stod striderna och vägde utan att någon sida fick övertag, och från december till en bit in i januari evakuerades den anfallande styrkan.

På den anfallande sidan dödades 44 000 och 97 000 skadades, medan den osmanska sidans förluster var omkring 87 000 döda och 261 000 skadade.

Den blivande presidenten Kemal Atatürk nådde en berömmelse vid slaget vilket hade betydelse när ett självständigt Turkiet senare bildades.

Källa: NE

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.