Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce. Foto: TT

Australisk minister kan tvingas avgå – är nyzeeländare

Uppdaterad
Publicerad

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce är medborgare i Nya Zeeland, bekräftar den nyzeeländska regeringen enligt tv-kanalen ABC. Det betyder enligt flera medier att han inte längre kan sitta som ledamot i det australiska parlamentet.

Joyces pappa kom från Nya Zeeland till Australien på 1940-talet. Enligt The Sydney Morning Herald handlar det om att den som fötts utomlands med en nyzeeländsk pappa mellan 1949 och 1978 automatiskt blev medborgare i Nya Zeeland.

Joyce vill nu att frågan ska redas ut av landets högsta domstol, men han sitter kvar tills vidare.

– Varken jag eller mina föräldrar har haft någon anledning att tro att jag är medborgare i ett annat land, säger Joyce.

Om Joyce tvingas avgå kan premiärminister Malcolm Turnbulls regering förlora sin majoritet i parlamentet, skriver BBC.

Liknande fall tidigare

Australier kan inte väljas till parlamentet om de även är medborgare i ett annat land. Regeln har belysts på senare tid och tvingat två ledamöter från miljöpartiet ”Green”, Scott Ludlam och Larissa Waters, att avgå.

Ludlam föddes i Nya Zeeland men lämnade landet när han var tre och Waters föddes i Kanada när hennes föräldrar studerade där. Båda politikerna sade sig vara ovetande om sina dubbla medborgarskap.

Larissa Waters blev omskriven i hela världen tidigare under sommaren, när hon höll tal i parlamentet samtidigt som hon ammade sin dotter. 

LÄS MER: Australisk politiker ammade i parlamentet – samtidigt som hon höll tal

Het politisk fråga

Medborgarskapsfrågan har blivit het fråga i Australien efter flera uppmärksammade fall under sommaren. Den australiske ministern Matt Canavan avgick den 25 juli, efter uppgifter om att han kan ha italienskt medborgarskap, enligt the Guardian.

Ytterligare en parlamentsledamot, senator Malcolm Roberts från invandringskritisk partiet ”One Nation” har beskyllts för att inneha dubbla medborgarskap, och kan komma att anmälas till högsta domstolen, det skriver ABC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.