Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pavel Filatiev rev sönder sitt pass och spolade ner det i toaletten. Hör honom i klippet.

Avhoppade ryska elitsoldaten: ”Det mesta är lögn”

Uppdaterad
Publicerad

Fallskärmssoldaten Pavel Filatiev flydde Ryssland, rev sönder passet och sökte asyl i Frankrike. 

– Vi skickades till Ukraina utan att veta varför. De lämnade oss i sticket. 

Han hade redan sina tvivel, men det tog drygt en vecka i Ukraina innan elitsoldaten Pavel Filatiev förstod att Ryssland inte hade anfallits av Nato.  

– Först då insåg jag att kriget handlade om Ryssland och Ukraina, trots att vår ledning sade att Natos legosoldater var framför oss.  

Utrikesbyrån

Flydde till Frankrike 

34-årige Pavel Filatiev är en av få ryska soldater som öppet berättat om sina erfarenheter från kriget i Ukraina. När SVT når honom sitter han på ett kafé i Paris.

Enligt egen utsago stred han i Ukraina i två månader och var bland annat med om att ockupera staden Cherson, tills han träffades av granatsplitter i ögat och evakuerades. Han begärde avsked och publicerade sin dagbok från kriget – en kritisk berättelse som nu blivit bok med titeln “ZOV”.  

Därefter flydde han till Frankrike och sökte asyl. På flygplatsen rev han sönder sitt pass.

 – Jag insåg att jag var tvungen att göra något. Särskilt som jag länge förstått att vårt ledarskap kör oss alla i botten. Jag ville inte användas som ockupant eller bli utnyttjad i ett politiskt spel.  

“Det mesta är lögn” 

Pavel Filatiev är kritisk mot president Vladimir Putin och korruptionen som han säger genomsyrar det mesta av samhället. Ändå kallar han sig patriot.  

– När jag ser rysk media och propaganda om professionella militärer som påstås ha åkt dit av ideologiska skäl ser jag att det mesta är lögn. De allra flesta har helt enkelt hamnat i ett läge som de inte kan ta sig ur.

Men Pavel Filatiev har också kritiserats och ifrågasatts.

– Ukrainska aktivister är rasande på att han behandlats som hjälte eller sanningssägare. Det här är en människa som varit med i två blodiga krig och nu vill han tjäna pengar, säger Stefan Ingvarsson, före detta kulturråd i Moskva. 

Inga medier har heller kunnat verifiera att allt som han skriver i sin dagbok är sant.

“Motsvarar inte verkligheten” 

Sedan Rysslands mobilisering i september förra året har inkallade vittnat om dåliga förberedelser och bristande utrustning. Pavel Filatiev bekräftar den bilden. 

- De ger en bild som inte motsvarar verkligheten. Det enda vi inte led brist på var ammunition. Det fanns enorma mängder ammunition. Men det var brist på folk med utbildning. På pappret var vi 100. I själva verket var vi 50. 

Vilken roll kan ryska avhoppare och desertörer från kriget ha och bör vi ta emot dem? Se Utrikesbyrån: Putins köttkvarn på SVT Play från 20.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet